Η ησυχία μοιάζει με… πολυτέλεια μέσα στο ίδιο σας το σπίτι και θέλετε να απαλλαγείτε από την ηχορύπανση; Τότε η λύση είναι μία: ηχομόνωση δωματίου.

Η ηχομόνωση ή αλλιώς ηχομείωση, αφορά την ικανότητα μιας κατασκευής να αποτρέπει την μετάδοση του ήχου από τον ένα χώρο σε παρακείμενους.

Μπορεί η ηχομόνωση δωματίου να σας ακούγεται μια χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία, αλλά με τα κατάλληλα υλικά μπορείτε να εξασφαλίσετε την ιδιωτικότητα κάθε δωματίου, εύκολα και με χαμηλό κόστος.

Στο άρθρο αυτό θα ανακαλύψετε εναλλακτικές ιδέες και πρακτικές λύσεις για να βρείτε την ησυχία και την ηρεμία που θέλετε στον προσωπικό σας χώρο.

Πώς εξαπλώνεται ο ήχος

Οι ήχοι αποτελούν δονήσεις των μορίων ενός μέσου, οι οποίες διαδίδονται υπό τη μορφή κυμάτων διαφορετικών συχνοτήτων. Ο ήχος μετατρέπεται σε θόρυβο όταν δεν μεταδίδει πληροφορίες για κάποιον, αλλά έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του.

Τα επίπεδα του θορύβου εξαρτώνται από την ηχητική πίεση, η οποία μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). Ενδεικτικά, το όριο ενόχλησης και πόνου για το ανθρώπινο αυτί είναι περίπου στα 115 dB.

Οι βασικοί τύποι θορύβου που μπορούμε να διακρίνουμε είναι οι εξής:

  1. Αερομεταφερόμενο φορτίο θορύβου: Όταν εκπέμπονται στον εναέριο χώρο ηχητικά κύματα κι αφού αυτά συναντήσουν ένα εμπόδιο, όπως τοίχο, χώρισμα ή δάπεδα, προκαλούνται δονήσεις και ο ήχος τους μεταδίδεται στα δωμάτια της άλλης πλευράς των δομών του κτιρίου.
  2. Θόρυβος από προσκρούσεις: Όταν κάποιο αντικείμενο έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια, τότε ο θόρυβος απλώνεται στις τριγύρω δομές του κτιρίου, όπως για παράδειγμα η βροχή που πέφτει στην οροφή ή κάποιος που τρέχει στον τελευταίο όροφο του σπιτιού.
  3. Κατασκευαστικός: Τα δομικά στοιχεία ενός κτιρίου αποτελούν ένα άλλο κύριο μέσο εξάπλωσης του ήχου. Γι’ αυτό οι επισκευές των γειτόνων γίνονται συχνά πηγή υψηλών επιπέδων θορύβου.

Εντοπίστε από που εισέρχεται ο ήχος

Για να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές για τη σωστή ηχομόνωση δωματίου, πρέπει πρώτα να εντοπίσετε από πού προέρχονται τα ενοχλητικά επίπεδα ήχου.

Κατά κύριο λόγο, ειδικά στις πόλεις, ο έντονος θόρυβος σε ένα σπίτι μπορεί να προέρχεται από τα εξής:

  1. Εξωτερικό περιβάλλον (κυκλοφορία οχημάτων, φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων, κ.ά.).
  2. Γειτονικό διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω ή κάτω από το δικό σας.
  3. Άλλα δωμάτια του σπιτιού σας.

8 tips για ηχομόνωση δωματίου

1. Σφραγίστε ή αλλάξτε τις πόρτες

Έχετε εντοπίσει ότι ο θόρυβος που διαταράσσει την ησυχία σας «τρυπώνει» μέσα από τις πόρτες; Σίγουρα αν κάποια πόρτα σας έχει έστω κι ένα μικροσκοπικό κενό ή αν είναι αρκετά παλιά και παρουσιάζει ρωγμές, τότε η ηχομόνωση της πόρτας είναι απαραίτητη.

Χρησιμοποιήστε κάποιο στεγανωτικό υλικό για να καλύψετε τυχόν κενά ή ρωγμές, καλύπτοντας και τον ίδιο τον καμβά με επίστρωση από την πλευρά που διεισδύει ο θόρυβος.

Διαφορετικά, θα πρέπει να αλλάξετε την πόρτα. Η ηχομόνωση των εσωτερικών πορτών εξαρτάται από το πόσο παχύς και ποιοτικός είναι ο καμβάς τους.

Σιγουρευτείτε ότι:

  • Τα πόμολα αλλά και οι κλειδαριές των κουφωμάτων έχουν προσαρμοστεί αεροστεγώς.
  • Οι αρμοί μεταξύ των φύλλων των πορτών και της κάσας σφραγίζουν αεροστεγώς.

Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να τοποθετήσετε διπλή θύρα όπου είναι εφικτό.

2. Αλλάξτε ή ηχομονώστε τα παράθυρα

Μήπως οι εξωτερικοί θόρυβοι έχουν γίνει για σας μια “κακή”… συνήθεια; Καιρός να τους απομονώσετε εύκολα και αποτελεσματικά, με την βελτίωση της ηχομόνωσης ή την αλλαγή των παραθύρων σας.

Η σιλικόνη είναι ένα μονωτικό υλικό, που εμποδίζει τόσο την θερμότητα, όσο και τον θόρυβο από το να εισέλθει στον χώρο σας. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε τις τρύπες ανάμεσα στις ενώσεις των τοίχων και των κουφωμάτων. Η σιλικόνη αποτελεί μια οικονομική λύση που θα μειώσει σημαντικά την είσοδο των θορύβων.

Η άλλη λύση είναι να αλλάξετε τα παράθυρά σας και να τα αντικαταστήστε με διπλά ή τριπλά τζάμια, που θα έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο πάχος πετασμάτων και διάκενου.

Προτιμήστε τις κουρτίνες με βαρύ ύφασμα, τις διπλές κουρτίνες ή συνδυάστε τις κουρτίνες με τα στόρια για επιπλέον ηχομονωτικές στρώσεις.

3. Εντοπίστε σημεία που επιτρέπουν στον ήχο να περάσει

Για να πετύχετε την ηχομόνωση που επιθυμείτε και να κρατήσετε τη φασαρία μακριά, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τα σημεία που επιτρέπουν τη διέλευση του ήχου.

Πέρα από τις πόρτες και τα παράθυρα, ο ήχος μπορεί να εισέρχεται στο χώρο σας μέσα από μικρές τρύπες ή οπές σε οποιοδήποτε σημείο και κυρίως, σε ορισμένες γωνίες των δομικών στοιχείων. Μπορείτε να τις καλύψετε εύκολα και με απόδοση μέχρι και 90% με τη βοήθεια της σιλικόνης.

Ακόμη, οποιαδήποτε χαραμάδα υπάρχει κάτω από την πόρτα σας ή γύρω από τα παράθυρα, μπορεί να είναι η αιτία ενοχλητικών θορύβων. Δοκιμάστε ένα αεροστόπ, που εύκολα και φθηνά θα «διώξει» τους ενοχλητικούς ήχους μακριά.

4. Γυψοσανίδες στους τοίχους

Ο διαρκής θόρυβος που προέρχεται από τον ίδιο τον χώρο σας ή από κάποιο άλλο δωμάτιο, είναι εκτός από ενοχλητικός, κι επιβλαβής για την υγεία σας σε μακροχρόνια βάση.

Οι γυψοσανίδες αποτελούν ένα είδος ξηράς δόμησης που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για να αυξηθεί η ηχομόνωση των χὠρων.

Κατά τη χρήση γυψοσανίδας θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Η διπλή γυψοσανίδα έχει περισσότερη μάζα, οπότε θα είναι αποτελεσματικότερη από μία μονή.
  • Οι ενώσεις μεταξύ της της γυψοσανίδας και του παλιού τοίχου, θα πρέπει να ελαττώνονται, ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποσύμπλεξη μεταξύ τους.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηχοαπορροφητικό υλικό για να γεμίσετε το κενό
  • Η χρήση ενός αντικραδασμικού υλικού πάνω στις γυψοσανίδες, ελαττώνει τον μεταδιδόμενο ήχο, μετατρέποντας τα ηχητικά κύματα σε θερμική ενέργεια.

Αν αναρωτιέστε για το αισθητικό αποτέλεσμα της γυψοσανίδας στον χώρο σας, διαβάστε το άρθρο μας για τις διακοσμητικές ιδέες για γυψοσανίδα και θα δείτε ότι η λειτουργικότητα μπορεί να συμβαδίσει με τη σύγχρονη αισθητική.

5. Υλικά Ηχομόνωσης

Α. Πάνελ ηχομόνωσης
Αν στο σπίτι σας υπάρχει ένα δωμάτιο όπου θέλετε να εφαρμόσετε ισχυρή ηχομόνωση για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους (γραφείο, αίθουσα ακουστικών δοκιμών, κ.ά.), αλλά και να βελτιώσετε τις ακουστικές του ιδιότητες, μειώνοντας τον χρόνο αντήχησης, τότε τα πάνελ ηχομόνωσης θα σας βοηθήσουν δραστικά. Η αφρώδης κυψελοειδής δομή του υλικού μετατρέπει την ακουστική ενέργεια σε θερμότητα.

Η ποιότητα του ήχου βελτιώνεται και η σαφήνεια της ομιλίας αλλά και της μουσικής ενισχύονται.
Μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα στον τοίχο, είτε με ένα συρραπτικό πιστόλι είτε με επάλειψη της πίσω πλευράς αυτού με βενζινόκολλα.

Β. Ηχομονωτικά ρολά πολυεστέρα
Θέλετε να ενισχύσετε την ηχοαπορροφητική ιδιότητα ενός τοίχου, να μειώσετε τη μετάδοση θορύβων, αλλά και να βελτιώσετε την ακουστική σε έναν χώρο του σπιτιού σας; Τα ηχομονωτικά ρολά πολυεστέρα, χάρη στα θερμοσυγκολλητικά στρώματα ινών πολυεστέρα που περιέχουν, θα σας προσφέρουν τη λύση.

Πρόκειται για ένα οικολογικό προϊόν που δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί αλλεργίες, οπότε μπορείτε άφοβα να το προσθέσετε άμεσα και οικονομικά στον χώρο σας, συνδυάζοντας την ηχομόνωση με τη θερμομόνωση.

Γ. Ηχοαπορροφητικές αφρώδεις πλάκες
Ένα άλλο υλικό που μπορεί να ενισχύσει την ηχομόνωση τοίχων και δωματίων σας είναι οι ηχοαπορροφητικές αφρώδεις πλάκες. Σε σχέση με άλλα επίπεδα ηχομονωτικά προϊόντα ίδιου περίπου πάχους, οι πλάκες αυτές χάρη στην κυματοειψή επιφανειακή τους διαμόρφωση, προσδίδουν πολύ μεγαλύτερη ενεργή ηχοαπορροφητική επιφάνεια.

Δ. Αντικραδασμικό υπόστρωμα
Για να αυξήσετε την ηχομονωτική ικανότητα του σύνθετου χωρίσματος-οροφής, σε στρώσεις γυψοσανίδας, το αντικραδασμικό υπόστρωμα είναι μια αξιόπιστη επιλογή.

Πρόκειται για ένα ηχομονωτικό αντικραδασμικό ρολό που αποτελείται από ανακυκλωμένο ελαστικό και συνδυάζει τη μεγάλη επιφανειακή μάζα με την υψηλή ελαστικότητα.

Έτσι λοιπόν, μπορείτε να πετύχετε την απορρόφηση της ηχητικής ενέργειας που επιθυμείτε, καθώς το αντικραδασμικό υπόστρωμα ενεργεί σαν ένα σύστημα «μάζας/ελατηρίου.»

6. Τοποθέτηση επίπλων

Η ηχοαπορροφητική ικανότητα που διαθέτει ένας χώρος δεν εξαρτάται μόνο από την ηχοαπορρόφηση των διαφόρων επιφανειών του (τοίχοι, οροφές, δάπεδα), αλλά και από την ηχοαπορροφητική ικανότητα των αντικειμένων που υπάρχουν μέσα σε αυτόν.

Η προσθήκη επίπλων λοιπόν στο χώρο σας ή σε ένα δωμάτιο με υψηλά επίπεδα ήχου, εκτός από τη λειτουργικότητά τους, θα συντελέσει σημαντικά στον περιορισμό του θορύβου.

7. Τοποθέτηση χαλιών

Αν σκεφτείτε ότι ο ήχος «αναπηδά» κατά κύριο λόγο μέσα από σκληρά και επίπεδα αντικείμενα όπως το γυαλί, το δάπεδο από σκληρό ξύλο και τα πλακάκια, τότε η τοποθέτηση χαλιών θα μειώσει αισθητά την ηχορύπανση που σας ταλαιπωρεί.

Με την προσθήκη χαλιού, φλοκάτης, κουρελούς ή μοκέτας σε ένα «θορυβώδες» δωμάτιο του σπιτιού σας, πέρα από τη θερμομόνωση κατά τον χειμώνα και το διακοσμητικό κομμάτι, θα δείτε αισθητή διαφορά στην ηχομόνωσή του.

8. Συσκευές λευκού θορύβου

Αν θέλετε να αποφύγετε θορύβους που επηρεάζουν τον ύπνο σας και την ποιότητά του, τότε υιοθετήστε μια σχετικά καινούργια μέθοδο, τις συσκευές λευκού θορύβου.

Στην ουσία «καλύπτετε» τους ανεπιθύμητους ήχους με αυτές τις μικρές συσκευές και την εκπομπή ενός σταθερού θορύβου βάθους, όπως για παράδειγμα του ήχου απαλής βροχής ή ανεμιστήρα.

Ο λευκός θόρυβος είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος καταπολέμησης των ανεπιθύμητων θορύβων και ιδίως για τους νέους γονείς, που με τις συσκευές αυτές παρατείνουν και βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου του μωρού τους.

Συχνές ερωτήσεις

1. Ηχομόνωση τοίχου και ταβανιού. Τι επιλογές έχω;

Για την ηχομόνωση τοίχου και ταβανιού, η πιο εγγυημένη λύση είναι η γυψοσανίδα. Η υψηλή πυκνότητά της συντελεί στον περιορισμό των ενοχλητικών θορύβων.

Επίσης, υπάρχουν ποικίλα μεμονωμένα ειδικά υλικά ή υλικά που μπορούν να συνδυαστούν για την αποφυγή του θορύβου ή των κραδασμών κάποιων συσκευών.

Τέτοια παραδείγματα είναι οι ακουστικές ψευδοροφές, ακουστικές πλάκες, επενδύσεις σε τοίχους, ηχομονωτικά και ηχοαπορροφητικά υλικά για οροφή, τοίχους, χωρίσματα και δάπεδα, όπως και αντικραδασμικά υλικά.

2. Ηχομόνωση τοίχου τιμές;

Το κόστος ηχομόνωσης τοίχου, εξαρτάται από τα μέτρα αντιμετώπισης της μετάδοσης του θορύβου. Για παράδειγμα, η σιλικόνη, η γυψοσανίδα και άλλα υλικά ηχομόνωσης που μειώνουν τη μετάδοση ηχητικών κυμάτων έχουν μικρό οικονομικό κόστος, σε σχέση με την αντικατάσταση πορτών, παραθύρων ή κουφωμάτων.