Τι είναι το πλαστικό χρώμα;

Πρόκειται για ένα ρευστό αδιάφανο υδροδιάλυτο υλικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στο βάψιμο εξωτερικών κι εσωτερικών χώρων σε τοίχους και ταβάνια

Κατηγορίες πλαστικού χρώματος και οι ιδιότητες τους

Ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται, τα πλαστικά χρώματα χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

 

1. Απλό πλαστικό χρώμα

Προσφέρει ματ φινίρισμα και χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους. Οι βασικές ιδιότητες ενός καλού πλαστικού χρώματος είναι:

  1. Εύκολο άπλωμα
  2. Υψηλή καλυπτικότητα.
  3. Αντοχή στο λέκιασμα.
  4. Εύκολο καθάρισμα.
  5. Μπορεί να επαναβαφτεί.
  6. Διατήρηση απόχρωσης χρώματος.
  7. Αντοχή στο χρόνο.

2. Σατινέ πλαστικό χρώμα

Κάνει τον τοίχο ελαφρώς γυαλιστερό. Απλώνεται πιο άνετα, καθαρίζεται πιο εύκολα και είναι πιο λείο από το ματ. Χρειάζεται περισσότερα χέρια (στρώσεις) από το ματ για να καλύψει πλήρως μια επιφάνεια, ενώ βασική προϋπόθεση είναι ο τοίχος να μην έχει ατέλειες καθώς θα φαίνονται ακόμη πιο έντονα.

3. Ακρυλικό πλαστικό χρώμα

Τα ακρυλικά χρώματα, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το βάψιμο εξωτερικών τοίχων ενός κτιρίου, χάρη στην υψηλή αντοχή τους στα καιρικά φαινόμενα.

Χαρακτηριστικά ενός καλού πλαστικού χρώματος
Ένα καλό πλαστικό χρώμα θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1.Υψηλή καλυπτικότητα

Η απόχρωση κάθε χρώματος δεν απλώνεται το ίδιο εύκολα σε κάθε επιφάνεια. Για παράδειγμα αν θέλουμε να βάψουμε έναν τοίχο σε μαύρο χρώμα θα χρειαστεί περισσότερα χέρια. Ένα καλό πλαστικό χρώμα, θα πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατόν πιο εύκολα έναν τοίχο στην απόχρωση της αρεσκείας μας.

2. Υψηλή αντοχή

Υψηλή αντοχή ενός πλαστικού χρώματος σημαίνει να μην χάνει την απόχρωση του, να αντέχει στο συχνό πλύσιμο και καθάρισμα αν εφαρμόζεται σε εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού, και να αντέχει στις έντονες καιρικές συνθήκες αν εφαρμόζεται στο εξωτερικό του κτιρίου.

3. Λείο στρώσιμο

Σημαίνει ότι το χρώμα με το πέρασμα του ρολού και το στέγνωμα, δεν πρέπει να αφήνει σημάδια, αλλά να δίνει τελικά μια λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια.

4.Ευκολία στο άπλωμα με το ρολό

Η ευκολία απλώματος ενός πλαστικού χρώματος είναι πολύ σημαντική τόσο για το χρόνο όσο και για την ποιότητα εφαρμογής του. Θέλουμε δηλαδή να μεταφέρεται εύκολα από το ρολό στον τοίχο. Παίζει βέβαια ρόλο και η ποιότητα που έχει το ρολό βαψίματος.

5. Να μην “τρέχει” μέχρι να στεγνώσει.

Ένα καλό πλαστικό χρώμα μόλις απλωθεί και περιμένουμε να στεγνώσει, δεν πρέπει να τρέξει καταστρέφοντας το λείο και αψεγάδιαστο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Συχνές ερωτήσεις για πλαστικό χρώμα

1. Ποια είναι η ιδανική αναλογία νερού και πλαστικού χρώματος;
Υπολογίστε 200γρ. νερό για κάθε λίτρο πλαστικού χρώματος. Αν προσθέσετε παραπάνω νερό δεν σημαίνει πώς θα καλύψετε περισσότερα τ.μ.. Αντίθετα, θα μειώσετε την καλυπτικότητα του χρώματος και θα χρειαστούν περισσότερα χέρια.

2. Σε πόσα τ.μ. αντιστοιχεί ένα λίτρο πλαστικού χρώματος;
Εξαρτάται από την ποιότητα του χρώματος, την απόχρωση του, την επιφάνεια του τοίχου (λεία/σαγρέ) αλλά και το ποσοστό αραίωσης του με νερό. Σε γενικές γραμμές μπορείτε να καλύψετε περίπου 8τ.μ..

3. Προετοιμασία χώρου και τοίχου πριν από το βάψιμο
Το πιο χρονοβόρο πράγμα που περιλαμβάνει το βάψιμο ενός δωματίου ή ολόκληρου του σπιτιού, είναι η προετοιμασία που χρειάζεται πριν καν ξεκινήσετε. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Καλύψτε όλα τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές με νάιλον.
  2. Στρώστε ρολό χαρτόνι στο πάτωμα ειδικά αν είναι ξύλινο, αλλά και για να γλιτώσετε χρόνο από το καθάρισμα σταγόνων χρώματος.
  3. Αφαιρέστε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τους τοίχους: κάδρα, κουρτίνες, φωτιστικά, ράφια, καρφιά κ.λπ..
  4. Αφού κατεβάσετε το γενικό, αφαιρέστε τις πρίζες ή μονώστε τες με χαρτοταινία.
  5. Βάλτε χαρτοταινία και στο περίγραμμα των κουφωμάτων και των παραθύρων.
  6. Καθαρίστε τους τοίχους με ένα υγρό σφουγγάρι και περιμένετε λίγα λεπτά να στεγνώσουν. Η περιττή σκόνη και βρωμιά θα εμποδίσει το άψογο στρώσιμο του χρώματος, με αποτέλεσμα να ξεφτίσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
  7. Στοκάρετε τυχόν τρύπες και κλείστε τυχόν ρωγμές.
  8. Για τέλειο αποτέλεσμα, τρίψτε τους τοίχους με γυαλόχαρτο μέχρι η επιφάνεια τους να γίνει λεία.
  9. Τέλος, περάστε τους τοίχους ένα χέρι αστάρι πριν ξεκινήσετε το βάψιμο.

4. Πώς να βάψετε τους τοίχους σωστά
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για βάψετε τους τοίχους με πλαστικό χρώμα σωστά, γρήγορα και αποτελεσματικά:

  1. Συγκεντρώστε όλα τα εργαλεία σας (πινέλα, ρολά κλ.π).
  2. Φροντίστε να υπάρχει άπλετο φως στο χώρο, κατά προτίμηση φυσικό.
  3. Ξεκινήστε με τις γωνίες και τα λεγόμενα “κοψίματα” στο ταβάνι χρησιμοποιώντας πινέλο.
  4. Για τις μεγάλες επιφάνειες χρησιμοποιήστε ρολό, ξεκινώντας πρώτα από το ταβάνι και συνεχίζοντας στους πλευρικούς τοίχους.
  5. Εφάρμοσε τουλάχιστον 2 στρώσεις με κενό μιας ώρας, ανάλογα με την απόχρωση πλαστικού χρώματος που έχεις επιλέξει.

Αν επιλέγοντας το σωστό πλαστικό χρώμα εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές μας, θα έχετε ένα άρτιο αποτέλεσμα στο βάψιμο του σπιτιού σας. Επιλέξτε από τα ποιοτικά κι επώνυμα υλικά μας, και αλλάξτε ή ανανεώστε σήμερα τα χρώματα στους τοίχους του σπιτιού ή της επιχείρησης σας.