Η γυψοσανίδα μπορεί να συναρμολογηθεί ή να αποσυναρμολογηθεί εύκολα και γρήγορα για να βελτιώσει ή να οριοθετήσει περιοχές μέσα σε ένα σπίτι, πόσο μάλλον αν θέλετε να αλλάξετε ριζικά, οικονομικά και άμεσα τη διακόσμηση στο σαλόνι σας.

Αν και επικεντρωνόμαστε στα έπιπλα και τα διακοσμητικά στοιχεία όταν ανανεώνουμε το σαλόνι μας, παραμελούμε το γεγονός ότι η “μεταμόρφωση” του ταβανιού και των τοίχων θα κάνουν την τεράστια διαφορά.

Η γυψοσανίδα, πέρα από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της, έχει επίσης τη δυνατότητα να “καμουφλάρει” τα τυχόν ελαττώματα και τις ανωμαλίες των τοίχων και της οροφής στο σαλόνι σας, ακόμη και μέσα σε μία ημέρα!

Δείτε 10 διακοσμητικές ιδέες για γυψοσανίδα στο σαλόνι και πείτε αντίο στο βαρετό ταβάνι και τους θλιμμένους τοίχους!

1. Ταβάνι από γυψοσανίδα στο σαλόνι

Η πιο απλή αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στο σαλόνι σας με γυψοσανίδα, είναι να καλύψετε όλο το ταβάνι. Γιατί να το κάνετε αυτό;

Μπορείτε να προσθέσετε μοντέρνο φωτισμό με σποτάκια, να κρύψετε τυχόν ατέλειες του ταβανιού και να ενισχύσετε την ηχομόνωση (αν έχετε γείτονες από πάνω) ή την θερμομόνωση αν είστε σε μονοκατοικία ή στον τελευταίο όροφο.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να προηγηθεί τοποθέτηση διογκωμένης πολυστερίνης ή/και άνθυγρη γυψοσανίδα, αφήνοντας ένα μικρό κενό πριν την τελική τοποθέτηση του ταβανιού από γυψοσανίδα.

Αφενός το χαμήλωμα -επι της ουσίας- του ταβανιού θα επιτρέψει στο σαλόνι να ψύχεται και να θερμαίνεται πιο εύκολα μειώνοντας τις απώλειες, ενώ θα απαλλαγείτε από σημάδια υγρασίας και μούχλας.

2. Περίτεχνο ταβάνι από γυψοσανίδα στο σαλόνι

Το ταβάνι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εσωτερικής διακόσμησης του σαλονιού και του σπιτιού γενικότερα. Η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων με γυψοσανίδα, είναι ιδανική για να κρύψετε σωλήνες θέρμανσης ή νερού, καθώς και ηλεκτρικών καλωδίων.

Μπορείτε να ενσωματώσετε φώτα, όπως χωνευτούς προβολείς ή άλλο τύπο ενσωματωμένου φωτισμού. Μια ψευδοροφή από γυψοσανίδα, σας επιτρέπει επίσης να παίξετε με τους όγκους του σαλονιού, δίνοντας νέα αίσθηση βάθους και ύψους.

3. Κρυφός φωτισμός και μοτίβα με γυψοσανίδα

Αν αναθέσετε τις εργασίες σε κάποιον εξειδικευμένο τεχνίτη ή συνεργείο ανακαίνισης, το αποτέλεσμα θα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό -όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα.

Ο συνδυασμός σχημάτων, μοτίβων και κρυφού φωτισμού ανάλογα με το χώρο σας, αν και απαιτούν κάποια δεξιοτεχνία, μπορεί να προσφέρει μοναδική αισθητική στο σαλόνι σας.

4. Ανάγλυφα Μοτίβα

Τα ανάγλυφα στοιχεία στο ταβανιού του σαλονιού αποτελούν ιδιαίτερη διακοσμητική πρόταση, και σίγουρα δεν θα αφήσουν κανένα επισκέπτη σας αδιάφορο.

5. Διακόσμηση σαλονιού με γυψοσανίδα

Συνήθως, χρησιμοποιούμε γυψοσανίδα για να δημιουργήσουμε μια ψευδοροφή ακριβώς πάνω από το καθιστικό. Εκτός από το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα, είναι μια διακοσμητική ιδέα που δίνει άλλη ενέργεια και κάνει το σαλόνι να μη μοιάζει με κανένα άλλο.

Tip: Ένας άλλος πρωτότυπος τρόπος διαχωρισμού των διαφορετικών τμημάτων σχετικά μικρών εσωτερικών χώρων, είναι η τοποθέτηση ενός χαμηλού χωρίσματος από γυψοσανίδα μεταξύ του σαλονιού και της τραπεζαρίας.

6. Φωτισμός με σποτ σε γυψοσανίδα

Πειραματιστείτε όχι μόνο με το ταβάνι, αλλά και με τα χρώματα και τα διαφορετικά υλικά. Ένα φαινομενικά λιτό ταβάνι από γυψοσανίδα στο σαλόνι, μπορεί πολύ εύκολα να τονίσει ιδιαίτερες διχρωμίες στους τοίχους. Η εικόνα “μιλάει” από μόνη της.

7. Διακόσμηση τοίχων σαλονιού με γυψοσανίδα

Δώστε βάθος και μοναδική αισθητική στο σαλόνι σας συνδυάζοντας γυψοσανίδα και ξύλο. Το παιχνίδι του βάθους και των διαφορετικών υλικών, θα απογειώσει τη διακόσμηση και την αίσθηση θαλπωρής του χώρου.

Τα ανοίγματα από γυψοσανίδες στους τοίχους παρέχουν εξαιρετικές διακοσμητικές επιλογές. Μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως δημιουργώντας ράφια ή μια μοναδική “πλάτη” για να τοποθετήσετε την τηλεόραση σας.

Το χρώμα και η φύση των ανοιγμάτων, εξαρτώνται από το γούστο σας και το γενικό στυλ και διακόσμησης του σπιτιού σας.

8. Μοναδικός κρυφός φωτισμός στο σαλόνι

Ανάλογα με τη δεξιοτεχνία του τεχνίτη και της φαντασίας σας, η γυψοσανίδα στο σαλόνι μπορεί να πάρει ακόμη και φουτουριστικές υπερ-μοντέρνες διαστάσεις.

Ο κρυφός φωτισμός με γυψοσανίδα δεν χρειάζεται να είναι απλά περιμετρικός. Σωστά;

9. Μινιμαλιστικός φωτισμός σαλονιού με γυψοσανίδα

Πολλές φορές το μοντέρνο στυλ και η απλότητα είναι ο,τι καλύτερο. Αν θέλετε ένα αρμονικό αποτέλεσμα, ξεκούραστο στο μάτι και λειτουργικό, δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε περίτεχνες κατασκευές.

10. Αίσθηση βάθους στον τοίχο της τηλεόρασης

Οι διακοσμητικές ιδέες με γυψοσανίδα στο σαλόνι είναι όσες επιτρέπει η φαντασία σας. Πειραματιστείτε με χρώματα, σχήματα και υφές για να δημιουργήσετε μια μοναδική και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Ανάλογα με το προσωπικό γούστο και την αισθητική σας, μπορείτε να διακοσμήσετε το σαλόνι συνδυάζοντας τη γυψοσανίδα με ταπετσαρίες και υφές, δίνοντας βάθος και χαρακτήρα στο χώρο. Με λίγα λόγια όλα επιτρέπονται με τη χρήση γυψοσανίδας στη διακόσμηση!

Πλεονεκτήματα χρήσης γυψοσανίδας στη διακόσμηση σαλονιού

  • Εξομαλύνει τυχόν ελαττώματα και ανωμαλίες στο ταβάνι και στους τοίχους.
  • Κρύβει καλώδια, δοκούς, σωλήνες κ.λπ.
  • Δημιουργεί νέες και πρωτότυπες λύσεις φωτισμού.
  • Μπορεί να λειτουργήσει θερμομονωτικά και ηχομονωτικά.
  • Παρέχει ανεξάντλητες επιλογές σχεδιασμού.
  • Μπορεί να αξιοποιηθεί και στο διαχωρισμό μεταξύ σαλονιού και τραπεζαρίας ή κουζίνας.

Συμπέρασμα

Η διακόσμηση στο σαλόνι με γυψοσανίδα και γενικότερα στο εσωτερικό ενός σπιτιού, μπορεί να είναι μια απλή ή μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε, είναι ότι οι κατασκευές με γυψοσανίδα είναι τελικά μια μορφή τέχνης.