Εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση;

Ο κατάλληλος τύπος θερμομόνωσης για το κτίριο σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι βασικότεροι είναι:

  • Η παλαιότητα του κτιρίου.
  • Η τοποθεσία του.
  • Τα τυχόν διπλανά κτίρια.
  • Το πόσο συχνά χρησιμοποιείται τους χώρους και πώς.
  • Τον προϋπολογισμό σας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική θερμομόνωση, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θερμομόνωσης εάν θέλετε να έχετε πιο ζεστό σπίτι το χειμώνα και πιο δροσερό το καλοκαίρι, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα για ψύξη ή θέρμανση.

Στην περίπτωση της εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψης), οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται στην εξωτερική τοιχοποιία του κτιρίου. Στην περίπτωση της εσωτερικής θερμομόνωσης, τοποθετούνται στους τοίχους των εσωτερικών χώρων.

Προφανώς, η κάθε περίπτωση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

  1. Στην εξωτερική θερμομόνωση η επιθυμητή θερμοκρασία χρειάζεται περισσότερο χρόνο να επιτευχθεί, αλλά διατηρείται για περισσότερο χρονικό διάστημα στο χώρο. Στην εσωτερική θερμομόνωση αντίθετα, η επιθυμητή θερμοκρασία επιτυγχάνεται πιο γρήγορα, αλλά χάνεται και πιο γρήγορα.
  2. Σε κτίρια λοιπόν που χρησιμοποιείτε καθημερινά, η εξωτερική θερμομόνωση είναι προτιμότερη.
  3. Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ιδανική σε περιπτώσεις ανακαίνισης της εξωτερικής όψης του κτιρίου, προστατεύοντας το από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να επηρεάζεται ο εσωτερικός χώρος. Είναι γεγονός ότι μία εσωτερική θερμομόνωση μειώνει το χώρο που θα εφαρμοστεί.
  4. Η εξωτερική θερμομόνωση είναι πιο αποτελεσματική αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τα σημάδια υγρασίας στα δωμάτια του σπιτιού, καθώς εξαλείφει τις θερμογέφυρες.
  5. Αν και η εξωτερική θερμομόνωση έχει μεγαλύτερο κόστος, τελικά αποτελεί μία πιο μακροχρόνια επένδυση που θα αποσβέσετε στο 100% (κατα προσέγγιση στα επόμενα 5 χρόνια).
  6. Το πλεονέκτημα της εσωτερικής θερμομόνωσης είμαι ότι μπορεί να γίνει αποκλειστικά σε συγκεκριμένους χώρους, χωρίς να είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το κτίριο.

Ποια είναι η καλύτερη εξωτερική θερμομόνωση;

Υπάρχουν διάφορα υλικά για την εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου σας. Τα πιο διαδεδομένα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί ένα πλέγμα ενίσχυσης στην εξωτερική τοιχοποιία του κτιρίου, είναι τα παρακάτω.

Διογκωμένη πολυστερίνη

Η διογκωμένη πολυστερίνη είμαι -με απλά λόγια- ένα μονωτικό υλικό που παράγεται από συμπαγείς κόκκους πολυστερίνης. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με πλαστικό αφρό. Είναι άκρως διαδεδομένη στην Ελλάδα, χάρη στις εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες που έχει. Είναι επίσης ελαφρύ υλικό αποτελούμενο κατά 98% από αέρα.

Εξηλασμένη πολυστερίνη

Η εξηλασμένη πολυστερίνη είναι ένα συνθετικό μονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο κατά τη δόμηση ενός κτιρίου, καθώς έχει πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή και δύσκολα παραμορφώνεται.

Πετροβάμβακας

Ο πετροβάμβακας είναι άριστο μονωτικό υλικό για την εξωτερική θερμομόνωση ενός κτιρίου. Προσφέρει ηχομόνωση, πυροπροστασία -επειδή είναι ακαυστος- και εξαιρετική διαπνοή, κάτι που επιτρέπει την καλύτερη δυνατή διαχείριση των υδρατμών στο εσωτερικό ενός κτιρίου, αφού η συμπύκνωση τους καθίσταται πιο δύσκολο να εμφανιστεί με τη μορφή μούχλας στους τοίχους.

Περλίτης

Η μόνωση με περλίτη, χρησιμοποιείται περισσότερο όταν είναι απαραίτητη η χρήση υποστρώματος ή ως υλικό πλήρωσης σε πόρους και οπές ανάμεσα στους τοίχους .

Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές υλικό με εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες κατόπιν επεξεργασίας μετά την εξόρυξη του.

Εξωτερική θερμομόνωση - θερμοπρόσοψη πλεονεκτήματα

Η εξωτερική θερμομόνωση ή αλλιώς θερμοπρόσοψη έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα:

  1. Δεν επιτρέπει την δημιουργία θερμογεφυρών, εμποδίζοντας έτσι τη συμπύκνωση των υδρατμών και την εμφάνισή τους με τη μορφή υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού.
  2. Προστατεύει το κτίριο από καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή και υγρασία, καθιστώντας το σχεδόν αδιάβροχο.
  3. Σε αντίθεση με την εσωτερική θερμομόνωση δεν μειώνει τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου.
  4. Παράλληλα με την εξωτερική θερμομόνωση, μπορεί να γίνει και εξωτερική ανακαίνιση του κτιρίου, καθώς παρέχει πλήρη ελευθερία αρχιτεκτονικά.
  5. Εξοικονομεί ενέργεια πάνω από 50% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είτε πρόκειται για ψύξη είτε για θέρμανση.

Συχνές Ερωτήσεις

Κόστος εξωτερικής θερμομόνωσης

Το κόστος της εξωτερικής θερμομόνωσης εξαρτάται από τα τετραγωνικά που πρέπει να καλυφθούν, από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, και τέλος από το μέγεθος του συνεργείου που θα την αναλάβει. Μπορείτε να υπολογίζετε κατά προσέγγιση 35-50€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για εξωτερική θερμομόνωση;

Η καλύτερη εποχή είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, σίγουρα σε περιόδους που δεν αναμένεται βροχόπτωση. Είναι κάτι που θα συνεννοηθείτε με το συνεργείο που θα αναλάβει την εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου σας.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κτίριο;

Η θερμοπρόσοψη μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κτίριο ανεξαρτήτως παλαιότητας, ανάλογα πάντα με την περίπτωση. Το συνεργείο θα κρίνει ποια είναι τα ιδανικά υλικά εξωτερικής θερμομόνωσης για το κτίριο σας, και θα σας προτείνει το καλύτερο δυνατό.

Σε πόσο καιρό θα ολοκληρωθούν οι εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης;

Εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η επιφάνεια κάλυψης του κτιρίου σας, αλλά και από την εμπειρία και το μέγεθος της ομάδας που θα αναλάβει την εξωτερική θερμομόνωση του. Μπορείτε να υπολογίζετε περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες ανά 50 τετραγωνικά μέτρα εξωτερικής θερμομόνωσης.