Λατρεύετε τη ρουστίκ και μίνιμαλ αισθητική και θέλετε το σπίτι σας να αποκτήσει τις πιο σύγχρονες πινελιές σκανδιναβικού στυλ; Τότε το βάψιμο των δαπέδων -ξύλινων, μωσαϊκών, με πλακάκια- θα πρέπει να είναι από τα πρώτα βήματα στη λίστα σας.

Το άρθρο αυτό θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στο πώς βάφονται τα δάπεδα, φυσικά με τα κατάλληλα χρώματα δαπέδου, αλλά και την απαραίτητη προεργασία που πρέπει να κάνετε.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς να βάψω μωσαϊκό;

Το μωσαϊκό δάπεδο που συναντάται σε αρκετές παλιές πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα μονόχρωμο δάπεδο σύγχρονης αισθητικής, σε λίγα μόλις βήματα:

  1. Αρχικά πρέπει να αδειάσετε τον χώρο σας και να μεταφέρετε όλα τα έπιπλα και τις συσκευές για να μπορείτε να δουλέψετε ελεύθερα.
  2. Καθαρίστε πολύ καλά το μωσαϊκό. Σκουπίστε το και ξεπλύνετε καλά με καθαριστικά για να φύγει οποιαδήποτε βρωμιά ή λιπαρή ουσία.
  3. Αφήστε την επιφάνεια του δαπέδου να στεγνώσει καλά. Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα ρολό για να εφαρμόσετε την πρώτη στρώση του χρώματος δαπέδου.
  4. Περάστε τη δεύτερη στρώση έπειτα από 24 ώρες.
  5. Αφού περάσουν άλλες 24 ώρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας βαφής, μπορείτε να πατήσετε κανονικά το βαμμένο δάπεδο. Σε επαγγελματικό χώρο, αφήστε να περάσουν τρεις μέρες πριν κινηθούν οχήματα ή καρότσια πάνω στη βαμμένη επιφάνεια.

Πώς να βάψω πλακάκια δαπέδου;

Θέλετε να αλλάξετε την παλιά και φθαρμένη όψη που έχουν τα πλακάκια σας εύκολα και οικονομικά; Αντί λοιπόν να τα αλλάξετε, επιχειρήστε να τα βάψετε, και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες και η τεχνική βαψίματος για πλακάκια θα σας φανεί… παιχνίδι!:

  1. Αρχικά, πριν το βάψιμο ή το βερνίκωμα μιας επιφάνειας, θα πρέπει να την καθαρίσετε καλά από οποιαδήποτε βρωμιά ή προηγούμενο βάψιμο, με κάποιο λάδι ή απορρυπαντικό πιάτων.
  2. Αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει πολύ καλά.
  3. Περάστε τους αρμούς και όλο το δάπεδο με αστάρι για να γίνει η επιφάνεια του δαπέδου λεία και ομοιόμορφη.
  4. Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ρολό και βάψτε σταδιακά την επιφάνεια για να μπορείτε να κινείστε στο υπόλοιπο δωμάτιο.
  5. Αφήστε τη να στεγνώσει καλά πριν πατήσετε κανονικά στην επιφάνεια.

Πώς να βάψω ξύλινο πάτωμα;

Αν το δάπεδό σας είναι ένα παλιό, ξύλινο πάτωμα, μπορείτε να το βάψετε, χαρίζοντας στον χώρο σας έναν ανανεωτικό αέρα υψηλής αισθητικής.

Επιλέξτε τα κατάλληλα χρώματα δαπέδου, πάντα φιλικά προς το περιβάλλον, και με 5 απλά βήματα, το πάτωμά σας θα μεταμορφωθεί:

  1. Αν υπάρχουν τρύπες στο ξύλινο δάπεδο θα πρέπει να τις στοκάρετε, όπως γίνεται στην περίπτωση του τοίχου, και να τρίψετε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο. Αν η επιφάνεια έχει ήδη κάποια στρώση βερνικιού, θα πρέπει να τη γυαλοχαρτίσετε για να γίνει ξανά πορώδης.
  2. Σκουπίστε τη γυαλοχαρτισμένη επιφάνεια με την ηλεκτρική σκούπα και καθαρίστε με ένα πανί, αφαιρώντας κάθε ίχνος βρωμιάς, σκόνης και λίπους.
  3. Σιγουρευτείτε ότι η επιφάνεια έχει στεγνώσει, κι έπειτα καλύψτε την άκρη από το σοβατεπί που έρχεται σε επαφή με το πάτωμα με ταινία.
  4. Ανακατέψτε καλά το χρώμα προτού ξεκινήσετε το βάψιμο. Αν χρησιμοποιείτε το ρολό για πρώτη φορά, δοκιμάστε ένα μπουκάλι ψεκασμού ώστε να καλυφθεί ελαφρώς με νερό για να μειωθεί το χνούδι και να απορροφήσει το ρολό περισσότερο χρώμα.
  5. Αφού στεγνώσει τελείως το πάτωμα, καλύψτε το κατά μήκος των σημείων που συναντά το σοβατεπί. Περάστε δύο στρώσεις με πινέλο το σοβατεπί με το χρώμα που έχετε επιλέξει.

Tο βάψιμο των δαπέδων από σκληρό ξύλο που έχει φθαρεί, θα σας προσφέρει εκτός από την καθαρή, μινιμαλιστική εμφάνιση, κι έναν φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο για να καλύψετε τη φθορά.

 

Tips

  1. Αν θέλετε να βάψετε ένα πάτωμα από διαφορετικά υλικά, για παράδειγμα ξύλο και πλακάκι, θα χρειαστεί ίσως να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό τύπο αστάρι για το καθένα.Το στέγνωμα της επιφάνειας θα πρέπει να διαρκέσει μία ή και δύο μέρες προτού εφαρμόσετε το πρώτο χέρι χρώματος. Αφού στεγνώσει η επιφάνεια, ίσως πρέπει να περάσετε και ένα δεύτερο χέρι, ώστε το χρώμα να γίνει σταθερό και ομοιόμορφο.
  2. Για τους ακριβείς χρόνους στεγνώματος μεταξύ των στρώσεων, ελέγξτε τις πληροφορίες του κάθε χρώματος δαπέδου.