Τα έπιπλα μελαμίνης μπορεί να χρειάζονται ειδική μεταχείριση και λίγο παραπάνω κόπο στο βάψιμο, αλλά μπορείτε να τα ανανεώσετε και να τα κάνετε σαν καινούργια.

Η διαδικασία διαφέρει αρκετά σε σχέση με το βάψιμο ξύλινων επίπλων. Πώς να βάψετε έπιπλα μελαμίνης;

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο και με τη χρήση των σωστών υλικών, θα μπορέσετε να τα φρεσκάρετε χωρίς να ξοδέψετε χρήματα για την αντικατάσταση τους με καινούργια.

Πώς βάφονται τα έπιπλα μελαμίνης;

Το να βάψετε έπιπλα μελαμίνης δεν είναι δύσκολο, αλλά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια που απαιτεί προετοιμασία και χρήση συγκεκριμένων και ποιοτικών υλικών.

Τι υλικά θα χρειαστείτε;

  • Γυαλόχαρτο νούμερο 150
  • Σκούπα χειρός
  • Πανί
  • Βελατούρα
  • Πινέλο ή ρολό βαψίματος
  • Χρώμα υψηλής ποιότητας (ακρυλικό ή βερνικόχρωμα)

Βήματα βαψίματος επίπλων μελαμίνης

1. Τρίψτε με γυαλόχαρτο

Το τρίψιμο των επίπλων μελαμίνης με γυαλόχαρτο (ν.150) είναι το πιο σημαντικό βήμα της προετοιμασίας πριν το βάψιμο. Σκοπός είναι να αφαιρεθεί η γυαλάδα χωρίς απαραίτητα να αφαιρεθεί όλο το παλιό χρώμα. Θέλουμε να τραχύνουμε την επιφάνεια του επίπλου.

Κατόπιν, χρησιμοποιούμε πιο λεπτό γυαλόχαρτο για να να απαλλάξουμε την επιφάνεια, από τυχόν εξογκώματα. Είναι μια διαδικασία που θέλει υπομονή και πρέπει να γίνει σωστά αν θέλετε να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Κανένα αστάρι δεν θα μπορέσει να καλύψει έντονα εξογκώματα ή ατέλειες, επομένως δώστε την απαραίτητη προσοχή σε αυτό το στάδιο.

2. Αφαιρέστε τη σκόνη

Σε αυτό το βήμα απομακρύνουμε υπολείμματα σκόνης που σίγουρα θα αφήσει η επεξεργασία με το γυαλόχαρτο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα χειρός ή μια βούρτσα. Ένα τελικό πέρασμα με ένα ελαφρώς νοτισμένο πανί, θα εξασφαλίσει ότι δεν έμεινε ίχνος σκόνης.

Αν παραμείνουν υπολείμματα σκόνης, τότε το χρώμα δεν θα προσκοληθεί πλήρως κάνοντας πιο πιθανό και εύκολο το “ξέφτισμα” της βαφής.

3. Πέρασμα με βελατούρα

Η βελατούρα είναι ένα εξαιρετικά ελαστικό αστάρι που εφαρμόζεται πριν το βάψιμο των επίπλων. Είναι σημαντικό να είναι υψηλής ποιότητας, γιατί είναι το υλικό που θα φροντίσει να μείνει το χρώμα αναλλοίωτο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Λειαίνει την επιφάνεια του ξύλου και το προετοιμάζει κατάλληλα για το τελευταίο στάδιο της βαφής. Η βελατούρα διαφέρει από το απλά αστάρια εξαιτίας της ελαστικότητα της. Είναι κατάλληλη για ξύλινες επιφάνειες καθώς απορροφάται από το ξύλο και προσαρμόζεται στις συστολές και διαστολές του.

Αφού την αφήσετε να στεγνώσει καλά, ακολουθεί το τελευταίο στάδιο του βαψίματος του επίπλου μελαμίνης.

4. Βάψιμο μελαμίνης

Για το βάψιμο της μελαμίνης θα χρειαστείτε σίγουρα πινέλο και σε περίπτωση μεγάλης επιφάνειας ρολό βαψίματος. Σε κάθε περίπτωση δώστε προσοχή στις γωνίες και τα φινιρίσματα με πινέλο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικά χρώματα για ματ αποτέλεσμα ή βερνικοχρώματα, αν θέλετε να δώσετε στα έπιπλα σας μια πιο γυαλιστερή όψη. Είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και αισθητικής.

Αφήστε το πρώτο χέρι να στεγνώσει και εφαρμόστε ξανά ένα δεύτερο χέρι. Αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν χρησιμοποιήσετε το έπιπλο.

Επιλέξτε επώνυμα χρώματα υψηλής ποιότητας για σίγουρο αποτέλεσμα που διαρκεί. Το βάψιμο των επίπλων μελαμίνης δεν είναι μια διαδικασία που θα θέλατε να κάνετε συχνά.

5. Αφήστε την επιφάνεια να σκληρύνει

Αφήστε την τελική στρώση χρώματος να σκληρύνει πλήρως για μία περίπου εβδομάδα πριν τοποθετήσετε οποιαδήποτε βαριά αντικείμενα πάνω της ή την τρίψετε έντονα με κάποιο πανί και καθαριστικό.

Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε την επιφάνεια του επίπλου τοποθετώντας ελαφριά αντικείμενα και να την καθαρίσετε μόνο με ένα υγρό πανί. Αφήνοντας το χρώμα να σκληρύνει πλήρως πριν χρησιμοποιήσετε την επιφάνεια του επίπλου μελαμίνης όπως κάνατε μέχρι τώρα, θα αποτρέψετε την προσκόλληση βαρέων αντικειμένων στη βαφή ή τη φθορά του φινιρίσματος.

Συμπέρασμα για το βάψιμο επίπλων μελαμίνης

Η μόδα των επίπλων από μελαμίνη έχει ξεπεραστεί εδώ και κάποιες δεκαετίες. Τείνουν επίσης να φθείρονται και να γδέρνονται πιο εύκολα σε καθημερινή και απαιτητική χρήση.

Αν όμως δεν θέλετε να τα αποχωριστείτε ή δεν επιθυμείτε να ξοδέψετε ένα σωρό χρήματα για την αντικατάσταση τους με καινούργια, τώρα ξέρετε πώς να βάψετε έπιπλα μελαμίνης και τι χρώμα θα χρειαστείτε!