Το τζάκι αποτελεί συνώνυμο τόσο του χειμώνα, όσο και της θαλπωρής και της ζεστασιάς που προσφέρει σε ένα σπίτι.


Η απόλαυσή του όμως κατά τους χειμερινούς μήνες συνεπάγεται έπειτα και κάποιες εργασίες φροντίδας του χρειάζονται από αισθητικής πλευράς, για να απομακρυνθούν στάχτες, μαυρίλα και σκόνη, αλλά και από πρακτικής, για τη σωστή συντήρησή του.


Για να το διατηρήσετε λοιπόν σε μια άριστη κατάσταση ώστε να είναι έτοιμο να το ανάψετε μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, πρέπει να κάνετε ένα σωστό καθαρισμό της εστίας του τζακιού και των πυρότουβλων, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό της καμινάδας, που κατά βάση αναλαμβάνουν εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού.


Δείτε πώς να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα που αφήνουν τα προσανάμματα και τα ξύλα κατά την καύση τους στο τζάκι σε λίγα και απλά βήματα και ξεχάστε τη «σταχτιά» όψη του τζακιού σας.


Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, το τζάκι θα μοιάζει σαν καινούργιο και θα μπορέσετε ακόμη και να το διακοσμήσετε σαν να αποτελεί στολίδι του σπιτιού σας!

 

Τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία για να καθαρίσετε το τζάκι

Αρχικά θα πρέπει να φροντίσετε ώστε η διαδικασία καθαρισμού του τζακιού να είναι ασφαλής. Φορέστε προστατευτικα γυαλιά και μάσκα για να αποφύγετε να εισπνεύσετε σκόνη και στάχτες που θα είναι επιβλαβείς για την υγεία σας.

Ακόμη, πέρα από τα πρόχειρα ρούχα που σίγουρα θα προτιμήσετε για μια τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να φορέσετε γάντια εργασίας για να μην έρθουν σε επαφή τα χέρια σας με τα απορρυπαντικά, τη σκόνη και τις στάχτες.


Σίγουρα θα χρειαστείτε ακόμη:

  • Άδειο κουβά
  • Σκουπάκι / ηλεκτρική σκούπα για την απομάκρυνση της στάχτης
  • Φαράσι
  • Συρματόβουρτσα για τον καθαρισμό των πυρότουβλων
  • Κουβάς με νερό
  • Πατσαβούρα (πανί για καθάρισμα)

Εννοείται πως δεν μπορείτε να επιχειρήσετε τον καθαρισμό του τζακιού χωρίς τα απαραίτητα καθαριστικά, όπως είναι η αμμωνία. το καθαριστικό για τον φούρνο ή τα ειδικά καθαριστικά για τζάμια, που δεν μπορούν να βλάψουν το τζάκι σας.


Αν θέλετε να αποφύγετε τα χημικά καθαριστικά, δοκιμάστε τη δράση μιας σπιτικής συνταγής όπως η εξής:

  • Διαλύστε μισό φλιτζάνι χλωρίνη σε 2 λίτρα νερού
  • Βάλτε 6 κουταλιές της σούπας φωσφορικό τρινάτριο ή μαγειρική σόδα. Εναλλακτικά:
    • Χρησιμοποιήστε ξύδι.
    • Ανακατέψτε 2-3 κουταλιές της σούπας υγρό πιάτων και μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα.

 

5+1 βήματα για να καθαρίσετε σωστά τα πυρότουβλα στο τζάκι

Αφού προμηθευτήκατε και συγκεντρώσατε τα απαραίτητα υλικά, εργαλεία και καθαριστικά για τον καθαρισμό του τζακιού, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε και σε λίγα μόλις βήματα θα έχετε ένα καθαρό τζάκι με αστραφτερά πυρότουβλα.

1.Καλύψτε τα έπιπλα και τα αντικείμενα τριγύρω

Για να μην ανοίξετε «νέα μέτωπα» με την καθαριότητα στο σπίτι σας, φροντίστε να προστατέψετε από τη σκόνη και τις στάχτες όλη την περιοχή που βρίσκεται γύρω από το τζάκι.

Καλύψτε τους καναπέδες και τις πολυθρόνες χρησιμοποιώντας παλιά πανιά και παλιές εφημερίδες, νάυλον ή χαρτόνια για οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια ή αντικείμενο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την εστία του τζακιού.

2. Βγάλτε τα κάρβουνα και τα κομμάτια ξύλου που έχουν μείνει στην εστία

Αφού σιγουρευτείτε ότι το τζάκι δεν έχει ανάψει για αρκετές ημέρες και δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία σπίθας στα ξύλα ή στα κάρβουνα, χρησιμοποιήστε μια σκούπα χειρός και το φαράσι για να απομακρύνετε οποιαδήποτε υπολείμματα υπάρχουν στην εστία του τζακιού.

Σε περίπτωση που κάποια ξύλα είναι κατάλληλα για μελλοντική καύση, αποθηκεύστε τα χωριστά.

3. Σκουπίστε την εστία του τζακιού από όσο το δυνατόν ψηλότερα γίνεται

Προσπαθήστε να σκουπίσετε την εστία του τζακιού από το εσωτερικό της τμήμα, ξεκινώντας από το ψηλότερο σημείο τον τοιχωμάτων όπου μπορείτε να φτάσετε.

Αφού σκουπίσετε το εσωτερικό της εστίας με προσοχή για να μην σκορπίσει η σκόνη στον υπόλοιπο χώρο, προχωρήστε και στο καθάρισμα της υποδοχής της εστίας που επίσης καλύπτεται από στάχτες και σκόνη.

4. Χρησιμοποιήστε καθαριστικό όλων των χρήσεων για να ψεκάσετε την εστία

Σε αυτό το βήμα πρέπει να υγρανθεί όλο το εσωτερικό της εστίας του τζακιού, ψεκάζοντάς το με το καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα διευκολύνετε το καθάρισμα που θα ακολουθήσει.

5. Καθαρίστε τα πυρότουβλα με τη συρματόβουρτσα και το καθαριστικό

Τρίψτε την εστία και τα πυρότουβλα με τη συρματόβουρτσα και το καθαριστικό που έχετε επιλέξει. Κάντε κυκλικές κινήσεις με προσοχή για να μη χαραχθούν οι επιφάνειες.

Για τα σημεία όπου δεν φτάνει η βούρτσα, δοκιμάστε μία παλιά οδοντόβουρτσα, αφού τη βουτήξετε στο καθαριστικό αυτό.

Ανάλογα με τον χρόνο δράσης του καθαριστικού και τις οδηγίες που αναγράφονται, αφήστε το στην εστία για αρκετά λεπτά (15-30’) για να απομακρυνθούν ακόμη και οι πιο επίμονοι και παλιοί λεκέδες.

6. Ξεπλύνετε και γυαλίστε την επιφάνεια

Βρέξτε με ζεστό, καθαρό νερό ένα πανί για να ξεπλύνετε όλη την επιφάνεια της εστίας και των πυρότουβλων, απομακρύνοντας όλα τα εναπομείναντα υπολείμματα.

Εφόσον το καθαριστικό κατά το προηγούμενο στάδιο έχει δράσει σωστά, το ξέπλυμα με το πανί θα σας φανεί παιχνίδι.

Παρόλα αυτά, αν ορισμένα σημεία είναι ακόμη λερωμένα, μπορείτε να ξεπλύνετε ξανά όσο χρειάζεται για να καθαριστεί πλήρως.

 

Tips για καθάρισμα τζακιού

  • Αν έχετε κήπο, μην πετάξετε την στάχτη κατά το καθάρισμα της εστίας, καθώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε τα φυτά σας από το κρύο ή ως λίπασμα που προσφέρει ασβέστιο στα φυτά.
  • Προτιμήστε την καύση στεγνών ξύλων στο τζάκι, καθώς σε αντίθεση με τα νωπά, η ποσότητα καπνού που παράγεται είναι μικρότερη και οι λεκέδες των τοιχωμάτων λιγότεροι.
  • Χρησιμοποιήστε τακτικά, περίπου μία φορά την εβδομάδα, μία σκούπα στάχτης για να απομακρύνετε τη στάχτη από την εστία του τζακιού. Πρέπει όμως πάντα να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να έχουν σβήσει εντελώς οι στάχτες και όλες οι σπίθες και να έχει περάσει περίπου μία ημέρα από το τελευταίο άναμμά του.

 

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί πρέπει να καθαρίζω το τζάκι;

Ο καθαρισμός του τζακιού και της καμινάδας είναι απαραίτητος, καθώς πρόκειται για θέμα ασφάλειας, πέραν των αισθητικών λόγων για την απομάκρυνση της μαυρίλας, της σκόνης και της στάχτης.

Με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται ο κίνδυνος για ανάφλεξη των υπολειμμάτων του τζακιού και της καμινάδας, ενώ παράλληλα χρειάζεται για τη σωστή συντήρησή του.

 

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζω το τζάκι;

Ο καθαρισμός του τζακιού πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε κάθε χρόνο, τουλάχιστον μία φορά. Πραγματοποιείται στο τέλος της χειμερινής περιόδου για να απομακρυνθούν οποιαδήποτε υπολείμματα καύσης που μπορεί να λερώσουν τον χώρο τριγύρω, αλλά και να επιβαρύνουν την υγεία μας.


Ακόμη, ένας επαγγελματικός καθαρισμός του τζακιού και της καμινάδας σας μπορεί να σας παρέχει ενημέρωση σχετικά με την κατάστασή τους και τη διάγνωση βλαβών που μπορεί να προκαλέσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.