Η υγρομόνωση ή στεγανοποίηση ταράτσας αναφέρεται στη διαδικασία προστασίας της ταράτσας από τη διείσδυση του νερού. Η ταράτσα είναι ένα ευάλωτο σημείο κάθε σπιτιού, αφού τις περισσότερες φορές -ειδικά σε παλιά σπίτια- είναι επιρρεπής σε διαρροές.

Η διείσδυση του νερού θα μπορούσε να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως σκουριά, σχηματισμό μούχλας στο εσωτερικό του σπιτιού και γενικότερα απώλεια της μόνωσης της ταράτσας.

Σε αυτή την περίπτωση, η στεγανοποίηση ταράτσας είναι ένας καλός τρόπος προστασίας της από ζημιές τις εποχές που βρέχει πολύ ή έχει πολλή υγρασία. Οι όροι στεγανοποίηση και υγρομόνωση ταράτσας, αναφέρονται συνήθως στη διαδικασία εφαρμογής μιας αδιάβροχης επίστρωσης στην επιφάνεια της.

Διαφορά στεγανοποίησης και θερμομόνωσης στη μόνωση ταράτσας

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά είδη μόνωσης. Η υγρομόνωση-στεγανοποίηση ταράτσας προστατεύει από την εισχώρηση υγρασίας στον οπλισμό της ταράτσας και στο κτίριο, ενώ η θερμομόνωση ταράτσας προστατεύει από την ζέστη και το κρύο, εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια και αναβαθμίζοντας ενεργειακά το σπίτι.

Υλικά στεγάνωσης ταράτσας

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην στεγανοποίηση της ταράτσας. Τώρα που μάθατε τι είναι και ποια είναι η διαφορά της με τη θερμομόνωση, δείτε τις επιλογές σας στα υγρομονωτικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

1. Ασφαλτόπανα

Το ασφαλτόπανο είναι ελαστομερής ασφαλτική στεγανωτική μεμβράνη, η οποία παράγεται από ειδική άσφαλτο, και είναι τροποποιημένη με θερμοπλαστικά ελαστομερή. Τα ασφαλτόπανα είναι ιδανικά υλικά για στεγανοποίηση ταράτσας χάρη στην υψηλή τους ποιότητα, την μεγάλη ανθεκτικότητα και τη διάρκεια ζωής τους.

Γιατί να επιλέξετε ασφαλτόπανο για στεγανοποίηση ταράτσας;

  1. Το ασφαλτόπανο προσφέρει 100% προστασία από το νερό της βροχής.
  2. Λόγω του ελαστομερούς που περιέχει, διαστέλλεται και συστέλλεται πλήρως με τις αλλαγές της θερμοκρασίας.
  3. Προσφύεται τέλεια σε οποιοδήποτε δομικό υλικό.
  4. Έχει και θερμομονωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να εξοικονομείτε χρήματα από την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη του σπιτιού.
  5. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (έως 25 χρόνια).
  6. Μπορεί να εφαρμοστεί στην ταράτσα ανεξαρτήτως εποχής.

2. Επαλειπτικά στεγανοποίησης ταράτσας

Αν αυτό που χρειάζεστε είναι αποκλειστικά υγρομόνωση ταράτσας, τότε τα επαλειφόμενα στεγανωτικά θα σας προσφέρουν ιδανική στεγανοποίηση στην ταράτσα σας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκρατούν έως έναν βαθμό την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού, χάρη στις ανακλαστικές τους ιδιότητες και στο λευκό -συνήθως- χρώμα τους.

Διαχωρίζονται σε ακρυλικά, πολυουρεθανικά και σιλανικών ρητινών.

Α. Ακρυλικά επαλειφόμενα στεγάνωσης ταράτσας
Είναι η απλούστερη λύση για την υγρομόνωση και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 2-3 χρόνια. Κατόπιν αρχίζει να ξεφλουδίζει και πρέπει να περαστεί εκ νέου. Πριν την εφαρμογή τους απαιτείται το πέρασμα με αστάρι που ανεβάζει ελαφρώς το κόστος στα περίπου 5€/τ.μ..

Β. Πολυουρεθανικά επαλειφόμενα στεγάνωσης ταράτσας
Η πολυουρεθάνη χρησιμοποιείται για στεγανοποίηση ταρατσών, ενώ έχει και κάποιες ελάχιστες ιδιότητες θερμομόνωσης χωρίς να αποτελεί θερμομονωτική λύση.

Είναι ελαφρύ και φθηνό (περίπου στα 6€ ανά τ.μ. μαζί με το αστάρι) υλικό με διάρκεια ζωής έως και 10 χρόνια. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ανεξάρτητα από την κλίση ή την καμπυλότητα, και στεγνώνει σε μερικά λεπτά.

Γ. Επαλειφόμενα σιλανικών ρητινών
Η στεγανοποίηση ταράτσας με επιστρώσεις σιλανικών ρητινών είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Παραμένουν εντελώς ανεπηρέαστες από την έκθεση στον ήλιο και τις μεταβολές της θερμοκρασίας κι έχουν διάρκεια ζωής έως και 15 έτη.

Δεν απαιτούν την εφαρμογή ασταριού και το κόστος της είναι εξαιρετικά προσιτό στα περίπου 8€/τ.μ. αν σκεφτεί κανείς τη διάρκεια ζωής τους.

3. Ασφαλτικά κεραμίδια

Τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι ιδανικά για την καλύτερη δυνατή μόνωση της στέγης, αν και μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και σε κάθετους τοίχους.

Όχι μόνο μεταφέρονται και τοποθετούνται εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αποτελούν κι αισθητική επιλογή αφού έχουν μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και χρώματα. Είναι ελαφριά και εξαιρετικά ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες από -50°C έως και 90°C.

Συχνές ερωτήσεις για στεγανοποίηση ταράτσας

1. Ασφαλτόπανο ή επαλειφόμενο;

Τα επαλειφόμενα είναι πιο οικονομικά και αφήνουν την ταράτσα να “αναπνέει”, σε αντίθεση με τα ασφαλτόπανα που εμποδίζουν τους υδρατμούς κι ενδεχομένως να μην απαλλαγείτε από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Τα επαλειφόμενα επίσης ανανεώνονται εύκολα σε αντίθεση με τα ασφαλτόπανα που αν χρειαστούν επισκευή ή επιδιόρθωση, η διαδικασία είναι μεγαλύτερη και ακριβότερη.

2. Ιδανική εποχή στεγανοποίησης ταράτσας

Συνιστάται να μην γίνεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ακόμη κι αν το υλικό στεγανοποίησης το υποστηρίζει. Ούτε όταν έχει πολύ ζέστη αλλά ούτε και πολλές βροχοπτώσεις. Οι ιδανικοί μήνες του χρόνου είναι Αύγουστος, Σεπτέμβρης, Οκτώβρης.

3. Πότε χρειάζομαι στεγανοποίηση ταράτσας;

Αν λόγω της υγρασίας παρατηρήσετε στο ταβάνι:

  • Αποχρωματισμούς
  • Φουσκώματα του χρώματος
  • Αποκόλληση σοβάδων
  • Μούχλα

Έχει έρθει η ώρα να κάνετε υγρομόνωση στην ταράτσα σας.

4. Τι να προσέξω στην υγρομόνωση ταράτσας;

Είτε στεγανοποιήσετε την ταράτσα εσείς οι ίδιοι είτε την αναθέσετε σε κάποιο συνεργείο, το πιο σημαντικό βήμα είναι να γίνει σωστή προετοιμασία:

  1. Καθαρισμός της επιφάνειας που θα εφαρμοστεί το μονωτικό υλικό.
  2. Επισκευή ρωγμών ή άλλης φθοράς.
  3. Αφαίρεση αντικειμένων που εμποδίζουν (όπως ένας ηλιακός θερμοσίφωνας).
  4. Διόρθωση τυχόν κλίσης που κάνει τα νερά να λιμνάζουν.
  5. Στεγνή επιφάνεια πριν την εφαρμογή των υλικών.
  6. Ενδεχομένως να χρειαστεί στεγανομονωτική στρώση ή επισκευή σε παράπλευρα δομικά στοιχεία που παρακάμπτουν την στεγανοποίηση (φαινόμενο υδρογέφυρας).