Η θέρμανση και η ψύξη ενός κτιρίου καταλαμβάνει συνήθως το μεγαλύτερο κομμάτι της κατανάλωση ενέργειας. Το κόστος της ενέργειας, ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο, έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι λογικό να ψάχνετε όλους τους εναλλακτικούς τρόπους και τις πιο έξυπνες και οικονομικές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπάρχουν λύσεις που εφαρμόζονται είτε ανεξάρτητα, είτε επικουρικά με πιο δαπανηρές παρεμβάσεις εξ ολοκλήρου για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ενός κτιρίου, όπως η θερμομόνωση, η αλλαγή κουφωμάτων κ.ά.

Μία τέτοια λύση που συνδυάζει την εξοικονόμηση ενέργειας, χρημάτων και φυσικών πόρων με την αισθητική αναβάθμιση του χώρου και του κτιρίου σας είναι τα χρώματα νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα ενεργειακά-θερμομονωτικά.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα πάνω σε αυτή την κατηγορία χρωμάτων, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί σχετικά με τα ενεργειακά-θερμομονωτικά χρώματα για ζέστη και κρύο.

Ενεργειακά-Θερμομονωτικά Χρώματα Τι είναι
Τα ενεργειακά χρώματα αποτελούν μια κατηγορία χρωμάτων που δρουν μονωτικά ως προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ενός σπιτιού, περιορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, διατηρούν τη θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου, χωρίς να υπάρχουν απώλειες.

Ο τομέας των χρωμάτων, χάρη στις νέες τεχνολογίες, προσφέρει έναν εναλλακτικό και έξυπνο τρόπο για να «θωρακίσετε» το σπίτι σας από τη ζέστη ή το κρύο, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την κατανάλωση ενέργειας.

Ακόμη, η υγρασία που συγκεντρώνεται στους τοίχους μειώνεται σε μεγάλο βαθμό, με τη βοήθεια των εν λόγω χρωμάτων.

Η ανάπτυξη των ενεργειακών χρωμάτων έγινε με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, ώστε να ανακλάται το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας, η οποία προσπίπτει στα δομικά στοιχεία του κτιρίου.

Παράλληλα, ένα ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από τις εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου εκπέμπεται υπό της μορφή της θερμικής ακτινοβολίας.

Κατηγορίες Ενεργειακών - Θερμομονωτικών Χρωμάτων
Τα ενεργειακά, νέας τεχνολογίας χρώματα διαθέτουν μονωτικές ιδιότητες και διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες: τα προϊόντα νανοτεχνολογίας και τα προϊόντα που δημιουργούν ένα φιλμ προστασίας.

1. Προϊόντα Νανοτεχνολογίας
Η δημιουργία των χρωμάτων αυτών έγινε με τη βοήθεια και τη χρήση της νανοτεχνολογίας, της επιστήμης που στοχεύει στη δημιουργία σωματιδίων ύλης πολύ μικρού μεγέθους.

Όσον αφορά στα ενεργειακά χρώματα, γίνεται τοποθέτηση κεραμικών/υαλικών σωματιδίων στο χρώμα, η ύπαρξη των οποίων οδηγεί σε σημαντική αύξηση της αντανακλαστικότητας της βαμμένης επιφάνειας.

Στο εσωτερικό των σωματιδίων υπάρχει κενό αέρος, το οποίο συντελεί στη δημιουργία θερμομόνωσης με υψηλή αποδοτικότητα, όπως αυτή που παρέχει η τοποθέτηση διπλών τζαμιών.

Η μία κατηγορία ενεργειακών χρωμάτων λοιπόν, περιλαμβάνει τα προϊόντα νανοτεχνολογίας.

2. Προϊόντα που δημιουργούν φιλμ προστασίας
Η δεύτερη κατηγορία ενεργειακών χρωμάτων περιλαμβάνει αυτά που σχετίζονται με τη δημιουργία ανακλαστικού φιλμ. Αποτελούνται συνήθως από κάποια συνθετική ρητίνη ή σιλικόνη ή σιλοξόνη. Τα χρώματα αυτά χρησιμοποιούνται για το βάψιμο τόσο εσωτερικών, όσο και εξωτερικών χώρων, ενώ συναντώνται και σε πλαστικά ή ακρυλικά χρώματα.

Στην κατηγορία αυτή, εφαρμόζοντας τα χρώματα στην εκάστοτε επιφάνεια, δημιουργείται μια θερμομονωτική μεμβράνη, που οδηγεί τόσο στην ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας, όσο και στην αφύγρανση του χώρου.

Συνεπώς, τα ποσοστά υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους μειώνονται, βελτιώνοντας την απόδοση που έχει η θερμομόνωση και ενισχύοντας την προστασία από τους μύκητες.

Πλεονεκτήματα Ενεργειακών Χρωμάτων
● Μειώνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των κτιρίων τους θερινούς μήνες, μειώνοντας τη χρήση των κλιματιστικών και τα έξοδα ψύξης.

● Παρέχουν αδιαβροχοποίηση, θερμομόνωση και προστασία από μύκητες και υγρασία.

● Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να διαλέξει τον κατάλληλο τύπο ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού του.

● Εφαρμόζονται και σε παλιά κτίρια από τα οποία απουσιάζει η κατάλληλη μόνωση, παρέχοντας μια αποτελεσματική και οικονομική λύση ή λειτουργώντας επικουρικά ως προς την κανονική μόνωση του κτιρίου.

● Έχουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις ανακλαστικότητας του ήλιο, που είναι υπερδιπλάσιες από αυτές, για παράδειγμα, της επίστρωσης μιας ταράτσας με κόκκινα κεραμίδια ή της επικάλυψής της με πλάκες πεζοδρομίου.

● Εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο δώμα, αφού η θερμική του καταπόνηση είναι περιορισμένη, ενώ η μείωση των αναγκών για επισκευές προσφέρει οικονομικό όφελος.

Μειονεκτήματα Ενεργειακών Χρωμάτων
● Τα ενεργειακά χρώματα, όσο μεγάλης αποδοτικότητας και όσο ποιοτικά κι αν είναι, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβατική μόνωση σε καμία περίπτωση.

● Είναι διαθέσιμα κυρίως σε ανοιχτόχρωμες/ψυχρές αποχρώσεις.

Συμπέρασμα για τα Ενεργειακά-Θερμομονωτικά Χρώματα
Τα ενεργειακά-θερμομονωτικά χρώματα νέας τεχνολογίας ήρθαν για να αναβαθμίσουν τον χώρο σας ενεργειακά αλλά και αισθητικά, βοηθώντας σας να εξοικονομήσετε χρήματα από την θέρμανση ή την ψύξη του κτιρίου σας.

Κάντε την παραγγελία σας online ή ελάτε στο τεχνικό πολυκατάστημα μας να βρούμε μαζί ο,τι χρειάζεστε, τόσο σε ενεργειακά-θερμομονωτικά χρώματα, όσο και στα απαραίτητα εργαλεία για σωστό και ποιοτικό βάψιμο του σπιτιού σας ενάντια στη ζέστη και στο κρύο!

Συχνές ερωτήσεις
1. Πόσο κοστίζουν τα ενεργειακά-θερμομονωτικά χρώματα;
Τα ενεργειακά-θερμομονωτικά χρώματα δεν έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος από τα κανονικά χρώματα, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη.

Σίγουρα το επιπλέον κόστος τους δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να τα εφαρμόσετε στο κτίριο σας. Το κόστος τους είναι περίπου 20-40% υψηλότερο από αυτό των συμβατικών χρωμάτων.

Ενώ δηλαδή τα κανονικά χρώματα κοστίζουν 1-3 ευρώ/τ.μ., η τιμή των ενεργειακών κυμαίνεται από 2-5 ευρώ/τ.μ.

2. Τα ενεργειακά χρώματα μπορούν να αντικαταστήσουν την εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση;
Διευκρινίζεται ότι τα ενεργειακά χρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ή να φέρουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα με την εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση.

Πρόκειται όμως για μια αποτελεσματική και οικονομική τεχνική βελτίωσης των συνθηκών που σχετίζονται με τη θερμική άνεση ενός κτιρίου, απομακρύνοντας τη ζέστη από το σπίτι τους καλοκαιρινούς μήνες και εμποδίζοντάς την να φύγει στο εξωτερικό περιβάλλον του χειμερινούς μήνες.

Έτσι, τα ενεργειακά χρώματα προσφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων από τα έξοδα για θέρμανση-ψύξη, αλλά και ένα πιο άνετο κλίμα στο εσωτερικό του σπιτιού, με μικρό «αποτύπωμα» στο φυσικό περιβάλλον.

3. Με ποιο τρόπο προστατεύουν από την υγρασία τα ενεργειακά χρώματα;
Τα ενεργειακά χρώματα εμποδίζουν την εμφάνιση υγρασίας, δημιουργώντας μια μεμβράνη που είναι ανθεκτική στις εξωτερικές συνθήκες.

Ακόμη, διατηρούν τις ιδιότητες τους από -20 βαθμούς Κελσίου μέχρι τους 80 βαθμούς, ενώ μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδους νέα ή πιο παλιά επιφάνεια.

Δημιουργώντας μία αδιάβροχη και ελαστική μεμβράνη, προσφέρουν τέλεια κάλυψη σε μικρές ρωγμές στις επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων προσφέροντας αποτελεσματική στεγάνωση από την υγρασία.