Σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η σημασία των εργαλείων χειρός στην καθημερινή μας.

Από τις ευρείες οικιακές χρήσεις έως τις εκτεταμένες βιομηχανικές εφαρμογές, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι εργαλείων χειρός για την κάλυψη διαφόρων απαιτήσεων χειρωνακτικών εργασιών που χρειάζονται εξαιρετική ακρίβεια και τελειότητα.

Τα εργαλεία χειρός είναι ο πιο αξιόπιστος εξοπλισμός για τεχνίτες, εργάτες, ξυλουργούς αλλά και για τους λάτρεις του DIY.

Τα εργαλεία χειρός πρέπει να είναι ανθεκτικά, αποτελεσματικά και να έχουν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Είτε είστε επαγγελματίας τεχνίτης, είτε θέλετε απλώς να κάνετε απλές δουλειές στο σπίτι, θα χρειαστείτε διάφορα εργαλεία για να τις ολοκληρώσετε.

Ορισμένα είναι πολύ βασικά, όπως ένα σφυρί για παράδειγμα. Ωστόσο, άλλα είναι εύκολο να τα παραβλέψουμε, παρόλο που είναι εξίσου σημαντικά για ποικίλες καθημερινές χρήσεις.

Στο άρθρο αυτό παραθέτουμε μία λίστα με τα 11 πιο χρήσιμα και “must-have” εργαλεία χειρός που πρέπει να έχετε στην εργαλειοθήκη σας για να μην χρειαστεί να τα ψάχνετε τελευταία στιγμή για κάθε μερεμέτι που προκύπτει στο σπίτι σας!

11 Απαραίτητα Εργαλεία Χειρός για το σπίτι
1.Σφυρί

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα σφυριά είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία χειρός για τη συναρμολόγηση επίπλων, το κάρφωμα καρφιών στον τοίχο ή ξύλινες κατασκευές. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθούν και σε μικροεπισκευές αυτοκινήτων, όπως το σφίξιμο του ιμάντα του δυναμό.

Τα σφυριά διατίθενται σε διάφορους τύπους και μεγέθη με διαφορετική σκληρότητα επιφάνειας. Για γενικές εργασίες, επίλεξε ένα σφυρί αρκετά ελαφρύ για εύκολη χρήση, αλλά παράλληλα αρκετά βαρύ για τις πιο βασικές επισκευές του σπιτιού.

Παλαιότερα προτιμούνταν τα σφυριά που έχουν ξύλινη λαβή. Σήμερα, υπάρχουν στο εμπόριο και σφυριά με συνθετική λαβή, η οποία είναι όχι μόνο πιο ανθεκτική στο χρόνο, αλλά και πιο εργονομική για το χρήστη.

Διαφορετικά, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα σφυρί με διχάλα, που είναι χρήσιμο για την αφαίρεση καρφιών. Καλό θα ήταν λοιπόν να δοκιμάσετε διαφορετικά σφυριά πριν κάνετε την τελική επιλογή σας.

2. Κατσαβίδια

 

 

 

 

 

 

 

Τα κατσαβίδια είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία χειρός σε κάθε οικιακή εργαλειοθήκη. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη γρήγορη εισαγωγή και αφαίρεση βιδών και καρφιών.

Θα χρειαστείτε κατσαβίδια σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη για να καλύψετε διάφορες ανάγκες σας.

Εξοπλιστείτε αρχικά με το ίσιο, το σταυροκατσάβιδο και το δοκιμαστικό κατσαβίδι και στη συνέχεια θα ανακαλύψετε τους κατάλληλους τύπους κατσαβιδιών που θα χρειαστείτε.

3. Φακός


 

 

 

 

 

 

 

Ένας φακός είναι γενικότερα απαραίτητο να υπάρχει σε ένα σπίτι για οποιαδήποτε ώρα ανάγκης, αλλά μπορεί να διευκολύνει και εργασίες που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε σε ένα χώρο που δεν έχει φως.

Ιδανικά, όλες τις εργασίες που απαιτούν λεπτομέρεια θα πρέπει να πραγματοποιούνται με το φως της ημέρας.

Σε περίπτωση όμως που προκύψει μια έκτακτη διακοπή ρεύματος ή αν χρειαστεί να κάνετε εργασίες σε μη ηλεκτροδοτούμενο χώρο, ένας φακός μπαταρίας θα σε διευκολύνει σημαντικά.

4. Γαλλικό κλειδί

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα κλειδιά είναι διαθέσιμα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη που χρησιμοποιούνται κυρίως για το κράτημα, τη στερέωση, το σφίξιμο και το χαλάρωση παξιμαδιών και μπουλονιών.

Για να διασφαλίσετε τη μέγιστη ευκολία και αποτελεσματικότητα κατά την εργασία με κλειδιά, είναι σημαντικό να αγοράσετε το σωστό μέγεθος και τύπο κλειδιού.

Το γαλλικό κλειδί είναι ένα κλειδί με ρυθμιζόμενο άνοιγμα κεφαλής που χρησιμοποιείται συχνά σε απλές υδραυλικές εργασίες. Είναι ιδιαίτερα πρακτικό, καθώς μπορεί να προσαρμοστεί στο μέγεθος της βίδας ή του παξιμαδιού που σφίγγει ή χαλαρώνει.

Γενικότερα, ένα παξιμάδι μπορεί να βιδωθεί και να ξεβιδωθεί εύκολα με ένα γαλλικό κλειδί, χωρίς μάλιστα να γρατσουνιστεί η μεταλλική του επιφάνεια.

5. Πενσικά

 

 

 

 

 

 

 

Τα πενσικά χρησιμοποιούνται ευρέως για το στρίψιμο καλωδίων ή το πιάσιμο στρογγυλών αντικειμένων, όπως σωλήνες ή ράβδους. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται διάφορα εργαλεία που εξυπηρετούν μεγάλη ποικιλία εργασιών, όπως οι πένσες, το μυτοτσίμπιδο και οι γκαζοτανάλιες.

Οι πένσες και οι γκαζοτανάλιες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε υδραυλικές εργασίες ή για να αφαιρέσετε σκουριασμένες βίδες ή στραβωμένα καρφιά.

Το μυτοτσίμπιδο χρησιμοποιείται κυρίως σε ηλεκτρολογικές εργασίες, ενώ είναι εύχρηστο για εργασίες που πρέπει να κάνετε σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως για να κόψετε, να λυγίσετε ή να πιάσετε ένα σύρμα.

6. Κόφτης - Φαλτσέτα

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας κόφτης ή φαλτσέτα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο χειρός. Είναι ένα ανθεκτικό εργαλείο, που σε περίπτωση φθοράς μπορείτε να αλλάξετε εύκολα τη λεπίδα.

Η κοφτερή λάμα του κόφτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλετε να ανοίξετε ένα κιβώτιο ή να κόψετε μουσαμά, πλαστικό, καουτσούκ, χαρτόνια και ταινία συσκευασίας.

Ο κόφτης διατίθεται σε διαφορετικά μεγέθη, επομένως, πριν το αγοράσετε, θα πρέπει να καθορίσετε εάν θέλετε να κάνετε πιο λεπτές εργασίες με αυτό ή αν χρειάζεστε ένα που έχει σχεδιαστεί για βαριές εργασίες, όπως οι κόφτες χαλκοσωλήνα ή οι κόφτες πλακιδίων.

7. Μετροταινία

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα εργαλεία χειρός που πρέπει να έχει η εργαλειοθήκη κάθε νοικοκυριού συγκαταλέγονται και τα όργανα μέτρησης, όπως η μετροταινία (μεζούρα), η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε πολλές εργασίες.

Φανταστείτε ότι θέλετε να αγοράσετε ένα χαλί για το σαλόνι σας, πώς θα αποφασίσετε ποιο μέγεθος θα αγοράσετε αν δεν γνωρίζετε τις μετρήσεις του δωματίου; Μια καλή μεζούρα έχει μια κοφτερή και υψηλής ποιότητας λεπίδα.

Το μέτρο (μεζούρα) διατίθεται σε διαφορετικά μήκη, οπότε καλύτερα να προμηθευτείτε ένα που μπορεί να καλύψει τις μετρήσεις του σπιτιού σας.

8. Δραπανοκατσάβιδο

 

 

 

 

 

 

 

 

Σίγουρα ένα δραπανοκατσάβιδο δεν μπορεί να λείπει από την εργαλειοθήκη σου. Τα δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για τη διάνοιξη οπών στους τοίχους ή για την τοποθέτηση βιδών.

Όταν όμως παρουσιαστεί το ερώτημα «Τι δράπανο να πάρω;», θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ ενός ηλεκτρικού ή επαναφορτιζόμενου δραπάνου, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Σε γενικές γραμμές, τα ηλεκτρικά εργαλεία και εν προκειμένω, τα δράπανα ρεύματος έχουν μεγαλύτερη ισχύ και επομένως, είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τα δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας που είναι επαναφορτιζόμενα. Αυτά όμως δεν έχουν καλώδιο και μπορούν να σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε εργασίες και σε απομακρυσμένες περιοχές ή εκεί που δεν υπάρχει καθόλου παροχή ρεύματος.

9. Πριόνι

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πριόνια χειρός είναι ένα must-have αντικείμενο που μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλές γενικές εργασίες, αλλά και σε εργασίες στον κήπο σας.

Διακρίνονται σε διαφορετικά είδη, ανάλογα με το υλικό στο οποίο απευθύνονται και έχουν διαφορετικές ιδιότητες και οδόντωση, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες κοπής.

Τα πριόνια ξύλου χειρός χρησιμοποιούνται για την κοπή ξύλων. Ακόμη, υπάρχουν τα πριόνια γυψοσανίδας χειρός και τα σιδηροπρίονα για πιο απαιτητικές κοπές.

10. Αλφάδι

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν κρεμάτε ένα κάδρο ή ένα κομμάτι από το σύνθετο σαλονιού σας στον τοίχο ή πρέπει να ρυθμίσετε σωστά τα πόδια της ηλεκτρικής κουζίνας, θα χρειαστείτε το γνωστό όργανο μέτρησης που ονομάζεται αλφάδι για να βρείτε το οριζόντιο επίπεδο.

Διαφορετικά θα χρειαστείτε πολύ χρόνο και αρκετούς φίλους για να υπολογίσουν από απόσταση εάν έχετε πετύχει σωστά την ευθεία!

Υπάρχουν πολλά μοντέλα αλφαδιών και αρκετά είναι και πιο εξελιγμένα, με διάφορες και σύνθετες δυνατότητες, αλλά και ένα απλό αλφάδι μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

11. Ψαλίδι

 

 

 

 

 

 

 

Τα ψαλίδια χειρός σου επιτρέπουν να κόψεις γρήγορα και με ασφάλεια διάφορα αντικείμενα παρελκόμενα, όπως καλώδια, μικρούς σωλήνες, δεματικά, σχοινιά κ.ά.

Φροντίστε να τα χρησιμοποιείτε πάντα με προσοχή για να μην έχετε μικροατυχήματα.

Συμπέρασμα για τα εργαλεία χειρός
Η λίστα με τα απαραίτητα εργαλεία χειρός είναι μακρά και για τους επαγγελματίες ή τους λάτρεις του DIY μπορεί να είναι και ατελείωτη, καθώς κάθε εργαλείο, από το πιο απλό μέχρι το πιο εξεζητημένο, μπορεί να ξεκλειδώσει «νέους ορίζοντες» και να προσφέρει απερίγραπτες δυνατότητες, ευκολία και άνεση σε οποιαδήποτε επισκευή-μερεμέτι.

Κάντε την παραγγελία σας online μέσω του e-shop μας ή ελάτε στο τεχνικό πολυκατάστημα μας να βρούμε μαζί ό,τι χρειάζεστε σε εργαλεία χειρός για να εξοπλιστείτε με μια εργαλειοθήκη που περιέχει όλα τα απαραίτητα!

Αν μας επισκεφτείτε από κοντά μπορούμε να σας δώσουμε τις απαραίτητες συμβουλές για τα εργαλεία χειρός που κυριολεκτικά θα σας «λύσουν τα χέρια» από τις πιο μικρές, μέχρι τις πιο σύνθετες χρήσεις.

Συχνές ερωτήσεις
1. Γιατί χρειάζεστε εργαλεία χειρός στο σπίτι σας;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει σε κάθε σπίτι μια εργαλειοθήκη με τα απαραίτητα εργαλεία χειρός. Τα εργαλεία χειρός είναι χρήσιμα κυρίως για τη συναρμολόγηση αντικειμένων (π.χ. σφυριά και πιστόλια καρφώματος) ή για να τα αφαιρέσουν (π.χ. γρύλοι και πριόνια). Τα εργαλεία ταξινομούνται συχνά ως εργαλεία χειρός και ηλεκτρικά εργαλεία. Τα εργαλεία χειρός περιλαμβάνουν όλα τα μη μηχανοκίνητα εργαλεία, όπως σφυριά και πένσες.

2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εργαλείων χειρός;
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της αγοράς εργαλείων χειρός είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να πληρώσετε κάποιον τεχνικό για επισκευή στο σπίτι σας.

Η αγορά των εργαλείων χειρός σημαίνει ότι ξοδεύετε κάποιο αρχικό ποσό, αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνετε σίγουρα απόσβεση.

Ακόμη, μπορείτε να χειριστείτε ορισμένες «έκτακτες ανάγκες» στο σπίτι σας εύκολα και γρήγορα, όπως σπασμένους σωλήνες, χαλαρούς μεντεσέδες πόρτας κ.ά.

Τα εργαλεία χειρός επίσης αυξάνουν τη δημιουργικότητα και βελτιώνουν τις δεξιότητες σας, όπως και την αποτελεσματικότητα μιας οικιακής επισκευής.

Με τα απαραίτητα εργαλεία στο σπίτι, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μόνοι σας διάφορες τροποποιήσεις στο χώρο σας, εξοικονομώντας χρήμα αλλά και χρόνο.