Μήπως η σκουριά έχει αρχίσει να χαλάει την αψεγάδιαστη εικόνα που έχουν τα κάγκελα στο μπαλκόνι σας και θέλετε να σταματήσετε την επέκτασή της ή απλώς θέλετε να ανανεώσετε την εμφάνισή τους και να φρεσκάρετε το χρώμα;

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα κάγκελα εξωτερικού χώρου, όπως και οποιαδήποτε μεταλλική κατασκευή, χρειάζονται τακτική περιποίηση και συντήρηση, καθώς είναι ιδιαίτερα ευπαθή λόγω της έκθεσής τους σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

Συνεπώς, το χρώμα τους μπορεί συχνά να ξεφλουδίσει, να φουσκώσει, να κιτρινίσει ή να εμφανίσουν σκουριά.

Σημαντικό ρόλο για ένα ποιοτικό βάψιμο παίζει η επιλογή του κατάλληλου χρώματος για τα κάγκελα εξωτερικού χώρου με εξαιρετικές ιδιότητες που τα καθιστούν: άοσμα, αντισκωριακά, ανθεκτικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με διακοσμητικό φινίρισμα κ.ά.

Παρακάτω μπορείτε να ανακαλύψετε τους 4 βασικούς τύπους χρωμάτων για τα κάγκελα του σπιτιού σας, ανάλογα με τις ιδιότητες που έχουν και την ποιότητα που προσφέρουν, ώστε να αποφασίσετε ποιο είναι αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

4 Χρώματα για κάγκελα εξωτερικού χώρου

1. Άοσμα χρώματα για κάγκελα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας αποτρεπτικός παράγοντας για αρκετούς σχετικά με το βάψιμο, ακόμη κι αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, είναι η οσμή του χρώματος.

Αν ανήκετε σε αυτούς που η μυρωδιά του χρώματος είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη ή αν έχετε αναπνευστικά ή αλλεργικά προβλήματα που επιδεινώνονται μυρίζοντας το χρώμα, προτιμήστε τα άοσμα χρώματα για κάγκελα.

Ακόμη και προληπτικά, σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά στο σπίτι σας, καλό είναι να εφαρμόσετε τον συγκεκριμένο τύπο χρώματος για να μην εμφανιστεί οποιαδήποτε ασθένεια ή αλλεργία εισπνέοντας την έντονη οσμή ενός χρώματος.

2. Χρώματα με διακοσμητικό φινίρισμα για κάγκελα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ριζική ανανέωση στα κάγκελα του σπιτιού σου δεν βασίζεται μόνο στην απόχρωση που θα διαλέξετε, αλλά και στο φινίρισμα που θα έχουν.

Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διάφορα είδη φινιρίσματος, όπως το ανάγλυφο, το γυαλιστερό, το ματ ή σατινέ.

Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια αλλάζει όλη την όψη και το στυλ που έχουν τα κάγκελά σας και τα μεταμορφώνει εντελώς.

Τα χρώματα για κάγκελα εξωτερικού χώρου με ξεχωριστό διακοσμητικό φινίρισμα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που μπορεί να τους χαρίσει έναν αέρα ζωντάνιας και ολοκαίνουργια όψη.

3. Χρώματα με αντισκωριακή προστασία για κάγκελα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα χρώματα για κάγκελα εξωτερικού χώρου με αντισκωριακή προστασία εφαρμόζονται τόσο σε καινούργιες, όσο και σε σκουριασμένες επιφάνειες.

Με την πάροδο του χρόνου, η υγρασία και η βροχή οδηγούν στην εμφάνιση σκουριάς στα κάγκελα.

Για την αποτελεσματική προστασία τους λοιπόν από τη σκουριά, ο συγκεκριμένος τύπος χρώματος είναι ιδανικός, έχοντας παράλληλα ποικίλα πλεονεκτήματα, όπως:

● Παράταση της συντήρησης της επιφάνειας για μεγάλο χρονικό διάστημα

● Εξοικονόμηση χρημάτων για το βάψιμο

● Αποφυγή εμφάνισης μούχλας και διατήρηση καθαρών επιφανειών των κάγκελων λόγω των μυκητοκτόνων ιδιοτήτων του

4. Χρώματα με αντοχή στις καιρικές συνθήκες για κάγκελα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως είδαμε, τα κάγκελα εξωτερικού χώρου υφίστανται διάφορες αλλοιώσεις λόγω της έκθεσής τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ιδίως αν υπάρχει η κάλυψη κάποιας τέντας ή σκεπάστρου, τα κάγκελα εκτίθενται σε βροχοπτώσεις, στην υπεριώδη ακτινοβολία και στην υψηλών επιπέδων υγρασία που μπορεί να υπάρχει.

Γι’ αυτό ένας από τους πιο εξειδικευμένους τύπους χρωμάτων για κάγκελα που είναι διαθέσιμος στην αγορά είναι αυτός με αντοχή στις έντονες καιρικές συνθήκες και στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να σας κάνουν να ξενοιάσετε και να μην ανησυχείτε όποτε βρέχει ή έχει καύσωνα ότι η εμφάνιση των κάγκελων σας θα χαλάσει.

Tips για βάψιμο κάγκελων εξωτερικού χώρου

● Οι πιο δημοφιλείς αποχρώσεις για το βάψιμο των κάγκελων είναι το μαύρο, το γκρι και το άσπρο. Φυσικά μπορείτε να πρωτοτυπήσετε, διαλέγοντας την απόχρωση που ταιριάζει με το γούστο σας αλλά και με το χρώμα που έχετε βάψει το εξωτερικό του σπιτιού σας.

● Σε γενικές γραμμές, το βάψιμο των κάγκελων εξωτερικού χώρου πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

● Προτού ξεκινήσετε το βάψιμο των κάγκελων, ελέγξτε τη μετεωρολογική υπηρεσία για πιθανές βροχοπτώσεις.

● Εκτός από τη σωστή επιλογή υλικών, θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία των χρωμάτων. Τα περισσότερα από αυτά χρειάζονται αραίωση για την ορθή χρήση τους. Η αραίωση των χρωμάτων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με διαλύτη, είτε με νερό.

Τα χρώματα των κάγκελων μπορούν να αραιωθούν εύκολα βάσει των αναλογιών που αναγράφονται στις οδηγίες των κατασκευαστών. Διαλέξτε λοιπόν πέρα από το χρώμα που θέλετε, και τον τρόπο αραίωσης πριν αρχίσετε το βάψιμο.

Συμπέρασμα

Η απάντηση στο ερώτημα «Τι χρώμα να βάψω τα κάγκελα του σπιτιού μου» δεν είναι τόσο απόλυτη, αφού το ιδανικό χρώμα για τα κάγκελα του εξωτερικού χώρου σας είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες μέσα από ένα συνδυασμό των απαραίτητων ιδιοτήτων.

Μπορείτε να βρείτε στην αγορά αρκετούς εξειδικευμένους τύπους χρωμάτων για να διαλέξετε αυτόν που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας για ποιοτικό και ανθεκτικό αποτέλεσμα.

Κάντε την παραγγελία σας online ή ελάτε στο κατάστημα μας να βρούμε μαζί ο,τι χρειάζεστε, τόσο σε χρώματα όσο και στα απαραίτητα εργαλεία για σωστό και ποιοτικό βάψιμο!

Συχνές ερωτήσεις
1. Τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή χρώματος για τα κάγκελα του σπιτιού μου;

Αυτό που πρέπει να προσέξετε ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν για να βάψετε τα κάγκελα του σπιτιού σας είναι να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

● Αντοχή στην υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία και τις καιρικές συνθήκες

● Ελαστικότητα για να μη σπάει όταν συστέλλεται ή διαστέλλεται η επιφάνεια

● Ανθεκτικότητα σε κάποιο χτύπημα με τη βοήθεια του σκληρού φιλμ. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί σπάσιμο στο φιλμ χρώματος, τότε η υγρασία και ο αέρας διαπερνούν εύκολα την επιφάνεια, φτάνοντας στο μέταλλο και προκαλώντας διάβρωση

2. Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να βάψω τα κάγκελα στο σπίτι μου;

Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη εποχή για να βάψετε τα κάγκελα στο σπίτι σας είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή ή χαμηλή, ενώ δεν πρέπει να βρέχει ή να έχει πολλή υγρασία για να μπορέσει το χρώμα να στεγνώσει σωστά και να απορροφηθεί σε βάθος.

Επομένως, επιλέξτε να κάνετε το βάψιμο στα κάγκελα όταν έχει ζέστη και η ατμόσφαιρα είναι ξηρή.

Αποφύγετε όμως τις υπερβολικά ζεστές ημέρες/ώρες των καλοκαιρινών μηνών για να μη «βράσει» το χρώμα μαζί με τα μεταλλικά κάγκελα και να μην σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά τους.

Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου υγρασία στις επιφάνειες για να γίνει σωστή πρόσφυση του χρώματος χωρίς να ξεφλουδίσει σύντομα.

3. Τι να κάνω για την αποφυγή ή την καθυστέρηση της εμφάνισης σκουριάς στα κάγκελα του σπιτιού μου;
Για την καθυστέρηση της εμφάνισης σκουριάς στα κάγκελα και την αποφυγή της επέκτασής της αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τρίψετε και να βάψετε πολύ προσεκτικά 2 εκ. γύρω από τις ενώσεις και τις γωνίες τους. Δώστε έμφαση σε αυτά τα σημεία γιατί σε αυτά μαζεύονται τα νερά της βροχής ή από το πλύσιμο του μπαλκονιού, δημιουργώντας προβλήματα.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη τακτική σε ετήσια βάση, δηλαδή να τρίβετε και να βάφετε (με αντισκωριακό και χρώμα) τα σημεία αυτά ή όπου αλλού έχουν φθαρεί τα κάγκελα για να προλάβετε τη σκουριά σε αρχικά στάδια αποτρέποντας την επέκτασή της.

Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη τακτική θα δείτε ότι η επόμενη φορά που θα χρειαστεί να βάψετε τα κάγκελα θα είναι μετά από περίπου 5 έως 8 χρόνια.