Τα πολυκαρβονικά φύλλα έχουν αντικαταστήσει το γυαλί και το ακρυλικό σε διάφορες εφαρμογές, λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων τους. Διατίθενται σε ποικιλία πάχους και ποιότητας.

Σε σύγκριση με το γυαλί, είναι πολύ ελαφρύτερα σε βάρος αλλά και έως και 250 φορές πιο ανθεκτικά στο σπάσιμο και τις ρωγμές. Αυτοί είναι μόνο δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους τα πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται εκτενώς στις κατασκευές.

Που χρησιμοποιούνται τα πολυκαρβονικά φύλλα
Σε προηγούμενες δεκαετίες, αυτό το υλικό αξιοποιούνταν μόνο σε εμπορικές κατασκευές καθώς ήταν μια αρκετά ακριβή επιλογή.

Σίγουρα θα έχετε δει μια στέγη από πολυκαρβονικά φύλλα σε ακριβά εστιατόρια, καφετέριες και επαγγελματικά γραφεία. Με τα χρόνια, τα πλεονεκτήματα τους έγιναν τόσο δημοφιλή που άρχισαν να χρησιμοποιειούνται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση τους, έχει μειώσει αρκετά το κόστος σήμερα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται εκτενώς σε ευρύ φάσμα οικιστικών κατασκευών.

Με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων αυτού του υλικού, το επιλέγουμε όλο και περισσότερο.

Τα πολυκαρβονικά φύλλα, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πόρτες και παράθυρα, αντί για γυαλί. Σε πιο προχωρημένο επίπεδο και χάριν πιο μοντέρνας αισθητικής, χρησιμοποιούνται επίσης στα μπάνια, σε -διαφανείς- πισίνες, σε μπαλκόνια (αντί για κάγκελα), σε αίθρια, πατώματα και στέγες.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε θερμοκήπια, αθλητικά στάδια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λεωφορεία και κτίρια γραφείων.

Είναι τόσα πολλά τα πλεονεκτήματα που έχουν, που είναι αδύνατον να τα προσπεράσεις έτσι απλά, χωρίς τουλάχιστον να εκτιμήσεις την λειτουργικότητα και την αισθητική τους.

Πλεονεκτήματα και ιδιότητες πολυκαρβονικών φύλλων
1. Ευκολία εγκατάστασης
Τα πολυκαρβονικά φύλλα είναι εξαιρετικά ελαφριά αλλά και ανθεκτικά, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη την επεξεργασία και εγκατάσταση τους.

Στηρίζονται σχεδόν οπουδήποτε με τη βοήθεια βιδών και ράβδων στήριξης ή μπορούν να συγκολληθούν εξίσου εύκολα.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός, ότι κόβονται και σχηματοποιούνται χωρίς την απαραίτητη χρήση ειδικών εργαλείων και μηχανημάτων.

2. Χαμηλό κόστος
Το μικρό βάρος των πολυκαρβονικών φύλλων, καθιστά ευκολότερο το χειρισμό, τη μεταφορά και την τοποθέτηση τους. Ως εκ τούτου, το κόστος που συνεπάγεται η παραγωγή, η μεταφορά και η εργασία εγκατάστασης, μειώνεται σημαντικά.

3. Ευλυγισία
Το πολυκαρβονικά φύλλα, όντας τόσο ισχυρά και εύκαμπτα ταυτόχρονα, επιτρέπουν την πιο δημιουργική διαχείριση και αξιοποίηση τους.

Σε αντίθεση με το γυαλί, οι κατασκευές που δημιουργούνται με πολυκαρβονικά φύλλα, μπορούν να διαμορφωθούν σαν θόλοι, ιγκλού και άλλα ιδιαίτερα σχήματα, προσθέτοντας μια ξεχωριστή σχεδιαστική άποψη σε κάθε κτίριο.

4. Υψηλή αντοχή
Τα πολυκαρβονικά φύλλα, είναι ανθεκτικά σχεδόν σε κάθε κρούση και κάθε είδους απρόβλεπτη ζημιά. Επομένως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδανικά σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πέτρες, χαλάζι, βροχή, άνεμο, καταιγίδες και χιόνι.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο θραύσης, δεν δημιουργούν επικίνδυνα θραύσματα όπως το γυαλί.

Επίσης, αυτά τα φύλλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη φλόγα και δεν προκαλούν τοξικά αέρια όταν καίγονται. Έτσι, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εύκολα σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πυρκαγιές.

5. Ηχομόνωση
Η απόλυτη ιδιότητα των πολυκαρβονικών φύλλων είναι ότι μπλοκάρουν τον ήχο εξαιρετικά αποτελεσματικά. Η ηχομόνωση που παρέχουν, τα καθιστά εξαιρετικά χρήσιμα στην κατασκευή χώρων που απαιτούν ιδιωτικότητα, όπως αίθουσες συνεδριάσεων, καμπίνες γραφείων κ.λπ.

7. Θερμομόνωση
Ειδικά τα πολυκαρβονικά φύλλα πολλαπλών τοιχωμάτων, προσφέρουν εξαιρετικά επίπεδα εξωτερικής θερμομόνωσης σε χαμηλό κόστος συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Μια πολυκαρβονική οροφή, όχι μόνο θα διατηρήσει τη θερμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά θα κάνει τον χώρο από κάτω πιο δροσερό το καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας έναν άνετο χώρο διαβίωσης όλο το χρόνο.

8. Προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία
Ένα από τα πιο ευεργετικά χαρακτηριστικά των πολυκαρβονικών φύλλων, είναι ότι επιτρέπουν σε όλο φως του ήλιου να περάσει, ενώ συγκρατούν την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

9. Είναι οικολογικά
Τα πολυκαρβονικά φύλλα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον -τουλάχιστον όχι όσο άλλα υλικά-, αφού είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, όταν κλείσουν τον κύκλο ζωής τους.

Επομένως, είναι η ιδανική επιλογή όταν θέλετε να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως στο έπακρο, χωρίς όμως να είναι επιβλαβές. Αυτή η ιδιότητα τους, τα καθιστά το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό κατασκευής σε θερμοκήπια, ακριβώς επειδή βοηθάει τα φυτά να αναπτυχθούν, ενώ παράλληλα τα προστατεύει από το “κάψιμο”.

Τα είδη των πολυκαρβονικών φύλλων

1. Κυψελωτά πολυκαρβονικά φύλλα
Τα κυψελωτά πολυκαρβονικά φύλλα είναι πολύ ελαφριά, ανθεκτικά και εύκαμπτα, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη την εγκατάσταση τους.Παρέχουν υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης και αποτελούν αρκετά συνηθισμένη οικονομική επιλογή στην κατασκευή στεγάστρων.

Είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα, μεγέθη, πάχη και υφές.

2. Συμπαγή πολυκαρβονικά φύλλα
Τα συμπαγή πολυκαρβονικά φύλλα είναι πολύ ελαφριά και επιτρέπουν στο ηλιακό φως να τα διαπεράσει έως και κατά 90%. Είναι φανταστική κατασκευαστική επιλογή σε περιπτώσεις που το πλούσιο φυσικό φως είναι πρωταρχικής σημασίας.

Διατίθενται σε πολλά χρώματα κι έχουν πάχος συνήθως από 2 mm έως 12 mm. Αν και υπάρχουν πολλά τυπικά μεγέθη για να διαλέξετε, δεν είναι διαθέσιμα σε κάθε μέγεθος.

Συμπέρασμα
Τα πολυκαρβονικά φύλλα εκτός από τις κατασκευές, χρησιμοποιούνται σε πινακίδες, αστυνομικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κατασκευή DVD, φακούς κ.α.. Κοινώς, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό στην καθημερινότητα μας, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που τα χρειάζεστε, επικοινωνήστε μαζί μας ή ελάτε στο κατάστημα μας για να βρούμε μαζί αυτό που χρειάζεστε, σε ποικιλία τύπων, χρωμάτων, σχεδίων και ποιότητας.