Ξέρουμε ότι για πολλούς από εσάς, είτε είστε λάτρεις του DIY είτε επαγγελματίες, τα εργαλεία εργασίας σας είναι σαν έναν πολύτιμο θησαυρό που πρέπει να φυλάξετε στο κατάλληλο “σεντούκι”!

Αν θέλετε λοιπόν να εξασφαλίσετε την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά των ευαίσθητων ή και ακριβών εργαλείων σας, πρέπει να γνωρίζετε τις καλύτερες λύσεις για την αποθήκευσή τους.

Υπάρχουν εργαλειοθήκες που έχουν εξαιρετική αντοχή και εργονομικό σχεδιασμό, προσφέροντας άνετη και ασφαλή εργασία.

Το να ψάχνετε για ώρα τα εργαλεία σας μέσα σε έναν ατελείωτο σωρό με κλειδιά, σφυριά και πένσες, εκτός από το ότι είναι μεγάλο χάσιμο χρόνου, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κάποιο τραυματισμό.

Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα βρείτε τις καλύτερες λύσεις για αποθήκευση εργαλείων, καθώς και όλες τις απαραίτητες συμβουλές οργάνωσης για να κάνετε την εύρεση του σωστού εργαλείου γρήγορη και εύκολη ανά πάσα στιγμή.

5 τρόποι αποθήκευσης εργαλείων που πρέπει να γνωρίζετε
Η αποθήκευση εργαλείων και η σωστή οργάνωσή τους είναι το Α και το Ω για να μη χάνετε πολύτιμο χρόνο και κόπο σε οποιαδήποτε εργασία σας. Υπάρχουν αρκετές λύσεις αποθήκευσης εργαλείων, διαφορετικών τύπων, διαστάσεων και στυλ.

Κάθε τύπος έχει τα χαρακτηριστικά του ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνετε, ώστε να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Παρακάτω θα βρείτε 5 διαφορετικούς τρόπους αποθήκευσης και οργάνωσης εργαλείων που καλύπτουν κάθε ανάγκη.

1. Φορητή εργαλειοθήκη
Οι φορητές εργαλειοθήκες προσφέρουν τεράστιες επιλογές, με σχέδια που ταιριάζουν σε όλες τις ανάγκες. Ποικίλλουν από μικρά ελαφριά μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για να χωρούν μερικά βασικά εργαλεία για οικιακές εργασίες έως μεγάλες εργαλειοθήκες που μπορούν να οργανώσουν μια σειρά από ηλεκτρικά εργαλεία, εργαλεία χειρός και εξαρτήματα.

Υπάρχουν τροχήλατες με λαβή για εύκολη μεταφορά, πλαστικές, πάνινες ή μεταλλικές, ενώ ορισμένες διαθέτουν ακόμη και συρτάρια για ευκολότερη οργάνωση όλων των εργαλείων σας.

2. Τσάντες μεταφοράς εργαλείων
Το κύριο πλεονέκτημα που έχουν οι ποιοτικές τσάντες μεταφοράς εργαλείων είναι ότι μπορούν να αποθηκεύουν εργαλεία σε διάφορες τσέπες στο εσωτερικό, ενώ ορισμένες διαθέτουν και εξωτερικές τσέπες για εύκολη πρόσβαση στα εργαλεία.

Πρόκειται κυρίως για σακίδια πλάτης, τα οποία συχνά προτιμώνται από όσους χρησιμοποιούν πολλά μικρά εργαλεία χειρός όπως κατσαβίδια, πένσες και κόφτες. Οι ιμάντες ώμου τα κάνουν πιο άνετα στη μεταφορά και αφήνουν τα χέρια ελεύθερα.

Υπάρχουν αρκετές καλοφτιαγμένες τσάντες μεταφοράς εργαλείων, που μάλιστα μπορείτε να βρείτε με ροδάκια για εύκολη μεταφορά για να μην σηκώνετε υπερβολικό βάρος.

3. Κουτιά Αλουμινίου
Τα κουτιά αλουμινίου για εργαλεία, προσφέρουν γενικά πολύ περισσότερο χώρο αποθήκευσης από τις φορητές εργαλειοθήκες ή τις τσάντες. Συνήθως έχουν πολλά συρόμενα συρτάρια και είναι η γνωστή αγαπημένη εργαλειοθήκη του μηχανικού.

Πολλά κουτιά αλουμινίου διαθέτουν τμήματα στο επάνω μέρος με αρθρωτό καπάκι, χρήσιμο για μεγαλύτερη οργάνωση εργαλείων. Ορισμένα έχουν επίσης τροχούς για άνετη μετακίνηση ή κλειδαριά για να διατηρείται το περιεχόμενο απόλυτα ασφαλές.

4. Ταμπακιέρες εργαλείων
Οι ταμπακιέρες εργαλείων είναι ιδανικές για την αποθήκευση μικρο-εργαλείων που μπορεί εύκολα να χαθούν ή να μπερδευτούν με άλλα. Διατίθενται σε μορφή κασετίνας ή συρταροθήκης, είναι κατά βάση πλαστικές και έχουν πολλά χωριστά κουτάκια για να ταξινομήσετε τις βίδες και τα μικρά σας εργαλεία εύκολα και απλά.

Οι περισσότερες έχουν διαφανές πολυκαρμπονικό καπάκι καλά κλεισμένο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ανάμιξης του περιεχομένου, όπως και αφαιρούμενα διαχωριστικά που επιτρέπουν την εξατομίκευση του εσωτερικού χώρου.

5. Ζώνες & Θήκες εργαλείων
Οι θήκες εργαλείων είναι εξαιρετικά χρήσιμες και πρακτικές για όσους χρειάζονται διαρκή πρόσβαση σε συγκεκριμένα εργαλεία εύκολα και γρήγορα, και ειδικά για τους επαγγελματίες.

Άλλες έχουν ενσωματωμένη μεταλλική θηλιά για το σφυρί, άλλες υποδοχή για μετροταινία, ενώ μπορείτε να βρείτε πάνινες ή δερμάτινες ζώνες εργαλείων για να τις τοποθετήσετε σταθερά και με ασφάλεια στη μέση σας κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Πώς να οργανώσετε μια εργαλειοθήκη σε 6 βήματα
Η αποθήκευση και η οργάνωση των εργαλείων απαιτεί συγκεκριμένο σύστημα και μεθοδικότητα. Ανεξάρτητα από τον τύπο αποθήκευσης που έχετε επιλέξει, δείτε πώς μπορείτε να οργανώσετε τα εργαλεία σας σε 6 βήματα για άμεση και απλή πρόσβαση.

1. Κάντε απολογισμό της συλλογής εργαλείων σας
Εάν προσπαθήσετε να φτιάξετε μια συλλογή εργαλείων αλλά έχετε χάσει την εικόνα των εργαλείων που διαθέτετε, το πρώτο βήμα είναι να κάνετε μια οπτική «απογραφή» τους.

Βάλτε κάπου όλα τα εργαλεία σας και ταξινομήστε τα σε ομάδες. Σκεφτείτε ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται συχνά μαζί και ελέγξτε για όσα έχετε διπλά.

Τα εργαλεία που δεν χρειάζονται μπορούν να δοθούν και αυτά που παρουσιάζουν κάποιο ελάττωμα ή έχουν φθαρεί αλλά δεν επισκευάζονται, πιθανόν να έχουν κάποια εξαρτήματα που μπορούν να ανακυκλωθούν—μην τα αφήσετε να πάνε χαμένα στα σκουπίδια.

2. Εξετάστε ξεχωριστές θήκες για διαφορετικά είδη εργαλείων
Μερικές φορές το να έχεις δύο μικρές εργαλειοθήκες είναι καλύτερο από μία μεγάλη. Ένα βασικό σετ καθημερινών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για εργασίες στο σπίτι μπορεί να διατηρηθεί σε μία χωριστή εργαλειοθήκη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται πιο σπάνια σε μία άλλη.

Είναι επίσης λογικό και πρακτικό να διαχωρίζετε τα εργαλεία μέτρησης, σήμανσης και διάταξης από άλλα αντικείμενα. Αυτό όχι μόνο καθιστά εύκολη την πρόσβαση στο καθένα από αυτά, αλλά βοηθά επίσης στην προστασία τους από ζημιές που προκαλούνται από πρόσκρουση σε άλλα αντικείμενα.

3. Αποθηκεύστε τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται συχνά στο πιο προσβάσιμο μέρος της εργαλειοθήκης
Σκεφτείτε ποια εργαλεία χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Για παράδειγμα, αν είστε λάτρεις του DIY, αυτή η λίστα μπορεί να αποτελείται από δύο κατσαβίδια, ζεύγη πένσες, ένα σφυρί και ένα τρυπάνι μπαταρίας.

Η οργάνωση εργαλείων όπως αυτά στις εξωτερικές τσέπες μιας τσάντας εργαλείων εξοικονομεί χώρο στην κύρια θήκη και καθιστά την πρόσβαση σε αυτά πολύ πιο εύκολη.

4 Αποθηκεύστε τα μεγαλύτερα και βαρύτερα εργαλεία στα χαμηλότερα τμήματα της εργαλειοθήκης.
Τα περισσότερα κουτιά αλουμινίου για εργαλεία έχουν μεγαλύτερα συρτάρια στο κάτω μέρος, ενώ οι τσάντες μεταφοράς εργαλείων έχουν γενικά ανοιχτούς χώρους και θήκες.

Ανεξάρτητα από τον τύπο αποθήκευσης εργαλείων που χρησιμοποιείτε, κρατήστε τα βαριά εργαλεία χειρός, τα ηλεκτρικά εργαλεία και τις μπαταρίες στο κάτω μέρος για να προσθέσετε σταθερότητα και ασφάλεια κατά τη μεταφορά τους.

5. Τοποθετήστε τα μικρότερα, ελαφρύτερα εργαλεία στα επάνω τμήματα.
Η αποθήκευση των μικρότερων και ελαφρύτερων εργαλείων ψηλότερα στο κουτί αποθήκευσης σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κατανομή του βάρους, αλλά εν μέρει έχει να κάνει και με την εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Το να πρέπει να μετακινήσετε ένα μεγάλο εργαλείο, όπως ένα κυκλικό πριόνι, για να φτάσετε σε ένα κατσαβίδι είναι μια περιττή ταλαιπωρία.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει συχνά όταν έχουμε συνηθίσει να πετάμε εργαλεία στην εργαλειοθήκη μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Συχνά οι εργαλειοθήκες και οι τσάντες εργαλείων διαθέτουν μικρότερα τμήματα με καπάκι στην κορυφή ή τσέπες στο εξωτερικό.

Αξιοποιήστε τα στο έπακρο!

6. Προσθέστε ετικέτες
Αφού συνηθίσετε στην οργανωμένη εργαλειοθήκη σας, η τοποθέτηση των εργαλείων στην κατάλληλη θέση θα γίνει η «δεύτερη φύση σας».

Μια εύκολη λύση για σωστή οργάνωση είναι να προσθέσετε μερικές ετικέτες ως γρήγορη υπενθύμιση της κάθε κατηγορίας εργαλείων σας.

Οι συνηθισμένες χάρτινες ετικέτες μπορεί σύντομα να φθαρούν ή να θολώσουν, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ανάγλυφες ετικέτες που είναι διαφανείς, ανθεκτικές και έχουν ισχυρή κόλλα.

Συμπέρασμα για την αποθήκευση εργαλείων
Τα εργαλεία απαιτούν προσεκτική οργάνωση και ασφαλή τοποθέτηση για να τα αποθηκεύσετε όσο το δυνατόν καλύτερα και να διευκολύνετε με αυτό τον τρόπο τις εργασίες σας.

Υπάρχουν διάφορες λύσεις αποθήκευσης εργαλείων, ανάλογα με τις ανάγκες σας αλλά και τις απαιτήσεις της κάθε εργασίας.

Κάντε την παραγγελία σας online μέσω του e-shop μας ή ελάτε στο τεχνικό πολυκατάστημα μας να βρούμε μαζί ό,τι χρειάζεστε για την αποθήκευση εργαλείων σας!

Αν μας επισκεφτείτε από κοντά μπορούμε να σας δώσουμε τις απαραίτητες συμβουλές για ακόμη πιο πρακτικές λύσεις αποθήκευσης των εργαλείων σας.