Το εξωτερικό βάψιμο ενός σπιτιού είναι εξίσου σημαντικό με το εσωτερικό. Είναι απαραίτητο τόσο για την ανανέωση, όσο και τη συντήρησή του. Ποιος δε θέλει να έχει το σπίτι του μια καλαίσθητη, περιποιημένη και μοναδική εμφάνιση;

Είτε είναι ένα χρώμα διακριτικό, είτε ένα πιο έντονο και ζωηρό που τραβάει τα βλέμματα, πάντα τα εξωτερικά χρώματα τοίχων πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένα, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες.

Αρχικά, το χρώμα της πρόσοψης ενός σπιτιού δεν αποτελεί μόνο ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο, αλλά ένα στοιχείο που αναδεικνύει κατάλληλα την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου.

Ακόμη, η επιλογή του ιδανικού χρώματος εξαρτάται και από την τοποθεσία του σπιτιού, από το αν βρίσκεται στη φύση ή στην πόλη, από την παλαιότητά του, αλλά και από βιοκλιματικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη θερμομόνωση του εσωτερικού του κτιρίου.

Η απορία «Τι χρώμα να βάψω το σπίτι εξωτερικά» που πολλοί από εσάς μπορεί συχνά να έχετε, θα σας λυθεί σε αυτό το άρθρο.

Ανακαλύψτε τα 5 πιο δημοφιλή και διαχρονικά χρώματα για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων ενός σπιτιού και δείτε πώς να ανανεώσετε την όψη του σπιτιού σας καλαίσθητα και αποτελεσματικά.

5 διαχρονικά χρώματα για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων

1. Εξωτερικοί τοίχοι σε λευκό χρώμα

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως και το μπεζ, που προτιμάται κυρίως σε περιοχές ζεστού κλίματος για την αποφυγή της συσσώρευσης της ζέστης του ήλιου, έτσι και το λευκό χρώμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων ενός σπιτιού.

Το λευκό χρώμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αντιπροσωπευτικό του εξωτερικού των σπιτιών της Ελλάδας γενικά, ενώ η λευκή και μπλε παλέτα στα σπίτια

Εκτός από κλασικό και διαχρονικό, το λευκό παραπέμπει στην καθαρότητα. Ακόμη, είναι ιδανικό αν θέλετε να δώσετε την αίσθηση ενός οπτικά μεγαλύτερου σπιτιού, αφού όπως γνωρίζετε, οι πολύ ανοιχτές αποχρώσεις χαρίζουν όγκο και μέγεθος σε ένα χώρο ή κτίριο.

Το μειονέκτημά του είναι ότι χρειάζεται τακτική φροντίδα και συντήρηση για να δείχνει αψεγάδιαστο, καθώς βρωμίζεται αρκετά εύκολα.

2. Εξωτερικοί τοίχοι σε ροζ χρώμα



 

 

 

 

 

 

Το ροζ χρώμα σε εξωτερικούς τοίχους μπορεί να μη συναντάται τόσο συχνά όσο το σομόν και το ξεβαμμένο ροζ, αλλά αναμφισβήτητα συνδυάζεται υπέροχα με το λευκό, προσδίδοντας το ρομαντικό στοιχείο στο σπίτι σας που σίγουρα δε θα περνά απαρατήρητο!

Από την άλλη, το σομόν και το πιο ξεθωριασμένο ροζ παραπέμπουν σε σπίτια ιταλικής φινέτσας και χαρίζοντας στο εξωτερικό ενός σπιτιού μία νότα πολυτέλειας.

Επειδή όμως πρόκειται για μία κάπως ασυνήθιστη επιλογή χρώματος για εξωτερικούς τοίχους, φροντίστε αρχικά να εξετάσετε εάν τα συγκεκριμένα χρώματα εναρμονίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον της γειτονιάς σας.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε μια ορεινή ή παραθαλάσσια περιοχή, επιλέξτε το σομόν χωρίς δεύτερη σκέψη και κερδίστε τις εντυπώσεις.

3. Εξωτερικοί τοίχοι σε γκρι χρώμα

 

 

 

 

 

 

 

 

Το γκρι χρώμα, στις πιο ανοιχτές ή στις πιο σκούρες αποχρώσεις του αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές χρωμάτων για τους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού.

Είναι δημοφιλές κυρίως επειδή συνδυάζεται εύκολα με κουφώματα ποικίλων τύπων, με τους περιβάλλοντες χώρους, αλλά και υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο κλπ.

Μία ξύλινη πέργκολα ή ορισμένες πέτρινες κατασκευές στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας ταιριάζουν και συνδυάζονται απόλυτα αρμονικά με το γκρι χρώμα.

Πρόκειται για μια διαχρονική επιλογή που μπορεί να δώσει ένα μοντέρνο και διακριτικά “κλασάτο” χαρακτήρα στο εξωτερικό του σπιτιού σας.

4. Εξωτερικοί τοίχοι σε κίτρινο χρώμα

 

 

 

 

 

 

 

 

Κι όμως, όσο και αν φαίνεται αρκετά έντονο σε κάποιους, το κίτρινο χρώμα σε εξωτερικούς τοίχους σπιτιών συναντάται συχνά, ειδικά όταν υπάρχουν ξύλινα κουφώματα.

Πρόκειται για μια κλασική επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους να ξεχωρίσει με μοναδικό τρόπο.

5. Εξωτερικοί τοίχοι με συνδυασμούς χρωμάτων

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο συνδυασμός χρωμάτων για το βάψιμο του εξωτερικού ενός σπιτιού αποτελεί την ιδανική λύση για όσους θεωρούν μονότονο να περιοριστούν σε ένα μόνο χρώμα.

Συνήθως η μία πλευρά ενός τοίχου μπορεί να βαφτεί σε μια ανοιχτή απόχρωση και η άλλη σε μία που είναι πιο σκούρα.

Επίσης, κάποια ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου όπως μία κολόνα ή μαρκίζα μπορούν να τονιστούν με τη βοήθεια αντίθετων μεταξύ τους αποχρώσεων σε σχέση με το χρώμα του τοίχου.

Άλλοι δημοφιλείς και αγαπημένοι συνδυασμοί χρωμάτων σε εξωτερικούς τοίχους σπιτιών είναι:

● Μπεζ-καφέ: που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε περιοχές με πράσινο για να εναρμονίζεται με τα χρώματα της φύσης

● Κίτρινο-γκρι: ο τέλειος συνδυασμός για ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ιδίως σε περίπτωση που υπάρχουν λευκά κουφώματα

● Πράσινο-μπεζ: το ανοιχτό πράσινο με το μπεζ είναι μία σύγχρονη τάση στο βάψιμο του σπιτιού εξωτερικά, δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο στα κτίρια ειδικά του αστικού τοπίου

Σε περίπτωση που επιχειρήσετε να συνδυάσετε δύο χρώματα, σιγουρευτείτε ότι θα βάψετε σε μία σκούρα απόχρωση την επιφάνεια του τοίχου που βρίσκεται πιο πίσω ως προς την πρόσοψη του κτιρίου. Έτσι θα γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή η διάταξη των όγκων, χωρίς χρωματικές “παραφωνίες”.

Tips για βάψιμο εξωτερικών τοίχων σπιτιού

● Προτιμήστε ανοιχτές αποχρώσεις για την πλευρά του σπιτιού που “χτυπάει” περισσότερο ο ήλιος για να μην απορροφάται, αλλά να αντανακλάται η θερμότητα και να μην μεταφέρεται στο εσωτερικό του κτιρίου. Για παράδειγμα, αυτό αφορά στις νότιες ή δυτικές πλευρές ενός σπιτιού που τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχουν σκιά.

● Οι τόνοι της ώχρας, οι αποχρώσεις δηλαδή της άμμου είναι μία άλλη κλασική επιλογή για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων ενός σπιτιού. Ταιριάζει με παραδοσιακά αλλά και πιο μοντέρνα στυλ διακόσμησης ή κουφωμάτων (ξύλινων και αλουμινένιων).

● Ορισμένα στοιχεία ενός κτιρίου που προεξέχουν από το βασικό “σώμα” του (υδρορροές, καμινάδες, κ.ά.), ή όγκοι, όπως ένα κλιμακοστάσιο, συνηθίζεται να βάφονται σε διαφορετικές αποχρώσεις για να ξεχωρίζουν χρωματικά από το υπόλοιπο σύνολο, χαρίζοντας καλαισθησία.

● Σε περίπτωση που το κτίριο και η αρχιτεκτονική του ανήκουν σε παλαιότερη εποχή, αφιερώστε λίγο χρόνο για την επιλογή χρώματος των εξωτερικών τοίχων. Είναι σημαντική η ανάδειξη των στοιχείων του για να εναρμονιστεί χρωματικά με αυτά, αλλά και με τα γειτονικά σπίτια.

● Η επιλογή του ιδανικού χρώματος για το βάψιμο του εξωτερικού ενός σπιτιού εξαρτάται και από το αν αυτό βρίσκεται κοντά στη φύση. Οι γήινες αποχρώσεις (μπεζ, καφέ, βαθύ κόκκινο και κίτρινο, μπλε και πράσινο) ξεκουράζουν το μάτι μας και κάνουν το σπίτι “ένα” με τη φύση.

Αν για παράδειγμα το σπίτι σας βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, μπορείτε να εξετάσετε τις αποχρώσεις του μπλε-γαλάζιου. Αν υπάρχει πολύ πράσινο στον περιβάλλοντα χώρο σας, στραφείτε αντίστοιχα σε κάποια απόχρωση του πράσινου, της ώχρας, του σομόν ή κεραμιδί.

Συμπέρασμα

Το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού σας μπορεί να ανανεώσει και να βελτιώσει την αισθητική της εξωτερικής όψης του άμεσα και με θεαματικά αποτελέσματα.

Διαλέξτε με προσοχή το χρώμα και την ακριβή απόχρωση που ταιριάζει και αναδεικνύει τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική, την τοποθεσία, τις ξεχωριστές του ανάγκες αλλά και το πόσο εναρμονισμένος είναι με το γειτονικό περιβάλλον.

Κάντε την παραγγελία σας online ή ελάτε στο κατάστημα μας να βρούμε μαζί ο,τι χρειάζεστε, τόσο σε χρώματα όσο και στα απαραίτητα εργαλεία για σωστό και ποιοτικό βάψιμο!

Συχνές ερωτήσεις

1.Κάθε πότε πρέπει να βάφω το σπίτι εξωτερικά;
Το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων ενός σπιτιού αποτελεί μια απαραίτητη εργασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 5-10 χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε κτιρίου, συμβάλλοντας τόσο στην αισθητική του ανανέωση, όσο και στη συντήρησή του.

2. Τι προσφέρει το εξωτερικό βάψιμο σε ένα σπίτι;
Το εξωτερικό βάψιμο ενός σπιτιού είναι σημαντικό ως διακοσμητικό στοιχείο που βοηθά ένα κτίριο να αποκτήσει την αισθητική που του ταιριάζει. Επίσης, το εξωτερικό βάψιμο ως εργασία συντήρησης ενός ακινήτου, προστατεύει το εσωτερικό του από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η υγρασία και η ηλιοφάνεια, λειτουργώντας θερμομονωτικά. Έτσι, το κτίριο αντέχει περισσότερο στο χρόνο και τη φθορά.